Суспільне мовлення

“Ми тут прожили 16 років”. Історія мешканки однієї із найбільш пошкоджених квартир у Львові

Наталія Чопорова разом із сім’єю 16 років прожила у квартирі на вулиці Каховській у Львові. Її квартира на четвертому поверсі — одна із п’яти найбільш пошкоджених через ракетний удар 15 серпня.

Наталія розповіла Суспільному, що в помешканні вціліло всього кілька речей.

Жінка показала кореспондентам іграшки доньки, які знищила пожежа. Фото: Суспільне Львів

“Оці кіндери збирала моя дочка з п’яти років. Бо ми заселилися в цю квартиру, коли їй виповнилося 5 років. Ми тут прожили 16 років. Ці кіндери були її колекцією… Оце все, що залишилося з її іграшок. Бо все решта згоріло. І м’які іграшки вона збирала, була колекція Барбі”, – каже Наталія.

Згоріла квартира на Каховській

Так виглядає одна із квартир помешкання. Фото: Суспільне Львів

Жінка розповідає, що у вітальні залишились сліди від картин на стінах. А кімната доньки повністю згоріла після пожежі, що зайнялася внаслідок обстрілу.

“Просто все згоріло до цегли. Ми нічого не оббивали – воно просто все так згоріло”, – каже Наталія.

Квартира на Каховській

Пожежа після ракетного обстрілу повністю знищила квартиру. Фото: Суспільне Львів

Аби власники пошкодженого житла могли відновити знищені документи, або ж подати їх для компенсацій за втрачену домівку — поруч із будинками 16 серпня запрацював ЦНАП.

Наслідки ракетної атаки по Львову

Дах будинку на Каховській. Фото: Суспільне Львів

Загалом у будинках, що зазнали пошкоджень під час ракетної атаки на Львів, потрібно замінити понад 800 вікон та 80 дверей, розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Також пошкоджені дахи у приватних будинках та багатоповерхівках – усього їх 11. Для того, аби все це відновити — виділили гроші із міського бюджету, спершу 20 мільйонів гривень.

“Є декілька видів компенсацій. Перший вид – для мешканців, фактично, 20 квартир, двох під’їздів, які або зруйновані повністю, або зараз не придатні для життя. Вони мають змогу отримати компенсацію від 10 до 15 тисяч гривень. В залежності від кількості кімнат, в місяць на оренду житла, поки їхні квартири не будуть відновлені”, — розповідає Андрій Москаленко.

Другий вид компенсації, за словами Андрія Москаленка, це гроші, що можна буде отримати для заміни вибитих вікон та дверей. Також зараз готуватимуть проєкт для ремонту даху 6-поверхівки на Каховській.

Що відомо про ракетний удар по Львову

15 серпня Росія атакувала Львівщину ракетами. Одну ракету вдалося збити силам ППО. Також зафіксовано шість влучань.

Внаслідок ракетної атаки у Львові пошкоджено близько 100 будинків. По допомогу із розселенням звернулись 4 сім’ї, це — 12 людей.

У селі Ставчани фахівці обстежили 36 присадибних ділянок. Три житлові будинки та три господарські не підлягають відновленню. В інших будинках є руйнування дахів, вікон, тріщини на стінах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Травми отримали 19 людей. Станом на ранок 16 серпня четверо травмованих залишалися у медзакладах.


Джерело: Суспільне мовлення України