Україна і світ

Медики Львова врятували 57-річного чоловіка з множинними переломами, що трапилося

Фахівці лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова впродовж місяця боролися за життя і здоров’я важкого 57-річного пацієнта з множинними переломами, зміщеннями та дихальною недостатністю. Про це співробітники ПМО повідомили на своїй сторінці у Facebook.

Що трапилося

– Василь Романко з передмістя Львова травмувався наприкінці весни, коли допомагав синові встановити на дах його будинку сонячні батареї, – йдеться в повідомленні.

Батько стояв на металевій драбині. Раптом гак, яким вона була закріплена, відірвався і чоловік полетів на землю. Рідні одразу викликали швидку, яка доправила пацієнта у важкому стані до лікарні Святого Луки.

Зараз дивляться

Важкі травми

За словами медиків, чоловік отримав множинні травми та складні переломи зі зміщенням. Зокрема, ребер, правого стегна, відкритий перелом верхньої третини ліктьової кістки правої руки та вивих головки променевої кістки.

Пацієнта забрали в операційну, де травматологи тимчасово зафіксували переломи на стегні та руці апаратами зовнішньої фіксації.

Лівосторонній пневмоторакс

На тлі важкої травми грудної клітки у Василя стався лівобічний пневмоторакс – у плевральній порожнині скупчилося повітря, що неминуче призводить до колапсу дихального органу.

Тому лікарі терміново виконали дренування, а потім підключили чоловіка до апарату ШВЛ. До того ж у пацієнта розвинулася застійна пневмонія і в нього тривалий час була лихоманка. У такому стані проводити подальше хірургічне втручання було неможливо.

Друга операція

Тільки через кілька тижнів ортопед-траматологи змогли приступити до другої операції. Їм потрібно було зняти апарати зовнішньої фіксації і провести внутрішній остеосинтез, тобто зафіксувати переломи імплантами. Втручання виконувалося в кілька етапів.

– Ці втручання були необхідні для того, щоб максимально відновити функцію кінцівок і пацієнт зміг швидше повернувся до звичного життя, – розповідає ортопед-травматолог Ярина Мачичка.

На другий день після того, як медики зафіксували перелом стегнової кістки титановим стрижнем і гвинтами, чоловік нарешті зміг встати на ногу.
За словами медиків, нині пацієнт добре почувається і вже займається з фізичними терапевтами. Його реабілітація буде тривалою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 13:36:08