Суспільне мовлення

Медикам із Львівщини, які видавали фальшиві документи ухилянтам, повідомили про підозру в організації злочинної групи

Лікарям, яких у вересні 2023 року затримали на Львівщині, повідомили про додаткову підозру. За даними слідства, вони допомагали чоловікам уникнути мобілізації за 3200 доларів США.

Про це повідомили у пресслужбі управління СБУ у Львівській області.

За даними слідства, йдеться про керівництво одного з районних центрів первинної медико-санітарної допомоги й працівницю кабінету експертизи тимчасової непрацездатності однієї з центральних лікарень регіону. Їх затримали 28 вересня 2023 року.

У повідомленні пресслужби Державного бюро розслідувань від 29 вересня 2023 року вказано, що мова йде про голову Самбірської МСЕК і керівників лікарсько-консультативної комісії Турківської міської лікарні. За 3200 доларів США медики оформлювали для ухилянтів фіктивні документи й допомагали уникнути мобілізації.

Правоохоронці викрили їх 28 вересня 2023 року. Як повідомляли у ДБР, під час затримання одна із підозрюваних намагалася позбутися грошей – з’їсти $100. Однак правоохоронці цьому завадили, а гроші вилучили. Затримані також інші підозрювані.

Гроші, які намагалася з’їсти посадовиця. Фото: Державне бюро розслідувань

Наступного дня, 29 вересня 2023 року, медикам обрали запобіжні заходи.

“29 вересня 2023 року, Личаківський районний суд міста Львова обрав для очільниці одного із районних центрів медико-соціальної експертизи Львівської облради, керівнику лікарсько-консультативної комісії міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави 600 000 гривень застави, а заступниці ЛКК – тримання під вартою із можливістю внесення 400 000 гривень застави”, — йдеться у повідомленні пресслужби Спецпрокуратури Західного регіону.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За результатами розслідування Служби безпеки лікарям повідомили про підозру у вчиненні злочинної діяльності організованою групою осіб за попередньою змовою. Йдеться про три статті Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції або одержання неправомірної вигоди службовою особою з використанням наданого їй службового становища);
  • ч. 3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави);
  • ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією).


Джерело: Суспільне мовлення України