Суспільне мовлення

Майже третина укриттів на Львівщині зачинені чи в незадовільному стані: підсумки перевірки

На вихідні, 3 та 4 червня, на Львівщині перевірили 100% укриттів — 7901 об’єкт. З них близько 27% виявились зачиненими чи в незадовільному стані. Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника ГУ ДСНС Львівської області Олександр Оношко.

Перевірку укриттів здійснювала комісія, у склад якої увійшли надзвичайники, представники поліції та органів місцевого самоврядування. Вони оглянули усі укриття області — близько 8 тисяч місць.

“Ми перевірили 7901 об’єкт, з яких 2129 об’єктів, що складає 27%, є неготовими. З них 1369 виявилися зачиненими. Проблема виглядала наступним чином: мешканці не знали, де знаходиться ключ від укриття, хто відповідальна особа і виникала колізія, що ми просто не могли туди попасти”, — каже Олександр Оношко.

Перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик уточнив, основні причини, через які визнано ті чи інші укриття непридатними, є незадовільний технічний стан, санітарний стан, зокрема затоплення, або окрема категорія — зачинені укриття.

“По Львівській МТГ близько 19% від тих укриттів, які значилися в реєстрі на момент перевірки, були зачиненими. Доступу до них не було і переглянути їх не могли. По Львівській області статистика дещо краща. Лише 8% — це ті, до яких не було доступу. Велика кількість є в хорошому стані для потреб захисту населення”, — розповідає Андрій Годик.

При перевірці зважали на такі фактори: чи можуть люди потрапити в укриття, чи там сухо, є освітлення, запас води на 48 годин, лавочки чи інші місця для сидіння.

Частину об’єктів, які у реєстрах вказані придатними для укриття, але за результатами перевірок не відповідають основним вимогам, вилучать з реєстрів. Інші – приведуть до ладу.

Андрій Годик додає, за рішенням Ради оборони Львівської області захисні споруди повинні бути відчиненими 24 на 7.

“Це стосуються усіх укриттів, які не знаходяться на об’єктах з обмеженим доступом. З укриттями в школах аналогічна ситуація, вони би мали бути відчиненими, якщо це не перешкоджає навчальному процесу або безпеці дітей”.

Для того, щоб це проконтролювати, доступність і якість укриттів і далі перебуватиме під контролем Нацполіції, каже т.в.о заступника начальника ГУ Нацполіції області Роман Турчак:

“В області діють мобільні групи, які перевірятимуть споруди цивільного захисту у разі звернення громадян. Якщо ви помітили, що укриття вашого житлового будинку непридатне за різними критеріями, або ж узагалі зачинене, то звертатися можна також до органів місцевого самоврядування”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У разі потреби, за його словами, інформацію про найближче укриття можна дізнатися у поліції.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин