Суспільне мовлення

Львів’янин колекціонує і поширює традиційний бойківський одяг

Ігор Губіліт із товариства “Бойківщина” віднаходить, колекціонує та поширює традиційний бойківський одяг. У його колекції близько 100 автентичних бойківських елементів одягу. Це вишиванки, кожухи, безрукавки-лейбики. Також чоловік колекціонує бойківські предмети побуту чи культури.

Один із перших предметів у колекції Ігоря Губіліта — безрукавка із візерунками.

Фото: Суспільне Львів

“Бойківщина має велику площу. Комплекти одягу в різних частинах Бойківщини дуже відрізняються”, — каже Ігор Губіліт.

Одним із найновіших проєктів Ігоря — відтворення справжнього бойківського взуття.

“Мені подарували старий ходак. Він жахливий, людина носила: тут латка, тут латка, тут латка на латці. І ніхто би не подумав, що з цього може щось вийти. А ми знайшли чудового майстра, спеціаліста, який нам зробив. Ми йому дали зразок і десятки фотографій з музеїв. Вже зараз будемо їх використовувати і всім бойкам, які мають бажання, можемо зробити до костюмів”, — каже колекціонер.

Львів'янин Ігор Губіліт колекціонує і поширює традиційний бойківський одяг

Фото: Суспільне Львів

За словами Ігоря Губіліта, для бойківської вишивки були характерні два кольори — червоний та синій, а особливістю, за якою теж можна відрізнити вишиту сорочку бойків — це певний спосіб вишивання.

“В багатьох народів світу є морщення: берете тканину, дуже дрібно малюєте одне до одного тиснете, ниткою стягуєте. Але бойки ще навчилися по цьому вишивати. Вишивка по брижах — з тої сторони стягнули, делікатна робота. Для цього треба мати час і натхнення, і здоров’я. І це без світла”, — каже колекціонер Ігор Губіліт.

Львів'янин колекціонує і поширює традиційний бойківський одяг

Фото: Суспільне Львів

Головна ідея, за словами колекціонера, аби українці не купували і не носили китайські чи турецькі імітації національної української вишивки.

“Я би хотів, щоб як колись — людина вийшла в вишиванці і я вже по одягу можу сказати, звідки ця людина. Наприклад, вийшла би в лейбику — я би знав, що це Турківщина. Чи Старосамбірщина, чи західні бойки, які там зараз на території Польщі. А вийшла в Славській бунді — і я зразу бачу звідки ця людина”, — каже Ігор Губіліт.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Дрогобичі митець Олександр Максимов створює та розміщує на стінах будинків мозаїку


Джерело: Суспільне мовлення України