Суспільне мовлення

Львівські хірурги зробили операцію на мозку чоловіка, коли він був у свідомості

У Львові здійснили операцію на мозку 28-річному чоловіку у новій методиці — Awake craniotomy. Це — операція на мозку із пробудженням пацієнта. Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

28-річний житель Львівщини звернувся до медиків зі скаргами на головний біль. Також він втрачав свідомість, в нього були судоми та порушення рухів у правих руці та нозі, а напади призводили до тимчасової втрати мовлення.

Після обстеження лікарі виявили причину — 5-сантиметрова пухлина у лобній частці головного мозку. Вона перетискала ділянки, що відповідають за рухи та мовлення.

“Ця пухлина в чоловіка вже вдруге. П’ять років тому його вже оперували. З’явилися ознаки того, що вона відновилась і вже були ризики втратити важливі для організму функції”, — розповідає заступниця гендиректора з анестезіологічної служби Наталія Матолінець.

Заступниця гендиректора з анестезіологічної служби Наталія Матолінець (посередині) разом із командою лікарів під час операції на мозку із пробудженням. Фото: Перше ТМО Львова

Лікарі вирішили прооперувати пацієнта методом Awake craniotomy — оперативне втручання із пробудження. Перед безпосереднім видаленням пухлини анестезіологи вивели чоловіка з наркозу і під час основної частини операції він перебував у свідомості. Аби лікарі могли контролювати здатність пацієнта говорити, рухати руками і ногами.

“За рахунок цих методів утвір видаляється безпечно, не пошкодивши важливі зони мозку, які відповідають за мовлення та рухову активність”, — говорить завідувач відділення нейрохірургії та неврології Юрій Флис.

Львівські хірурги зробили операцію на мозку чоловіка, коли він був у свідомості

Медик проводить тест мозкових здібностей під час операції на мозку методом Awake craniotomy. Фото: Перше ТМО Львова

Операція тривала 6 годин та минула успішно. Лікарі видалили пухлину та не пошкодили важливі ділянки мозку.

“Пацієнт вільно говорить і рухається та дуже тішиться цьому” — додають медики.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Чоловіка вже виписали із лікарні.


Джерело: Суспільне мовлення України