Суспільне мовлення

Львівські хірурги прооперували серце однорічної мешканки Закарпаття мініінвазивно

У Львові кардіохірурги прооперували однорічну дівчинку з Закарпаття мініінвазивним способом. У дитини була складна вроджена вада серця. Про це повідомили у пресслужбі Першого медоб’єднання Львова. У медзакладі кажуть, що досі схожі операції проводили лише у Києві.

Дитину привезли із міста Воловець, що на Закарпатті. Вероніці один рік і два місяці. Під час планового обстеження у дівчинки діагностували підклапанний стеноз аорти.

“Під клапаном аорти, що забезпечує тік крові в одному напрямку, сформувалась фіброзна мембрана, тобто рубцева тканина. Вона звужувала вихід з лівого шлуночка та порушувала роботу клапана. Тому клапан пропускав кров у зворотному напрямку. А це значить, що з часом у дитини розвинулася б серцева недостатність”, — повідомили у Першому ТМО Львова.

Аби провести втручання найменш травматично та без розрізу посеред грудної клітки в дитини, кардіохірурги вирішили оперувати мініінвазивно.

“Справа між ребрами зробили всього чотирисантиметровий розріз, що не буде помітним під рукою дівчинки. Складність операції полягала в тому, що під клапаном аорти знаходяться критично важливі структури — мітральний клапан, що регулює потік крові з лівого передсердя в лівий шлуночок, а також та провідна система серця, спеціальні клітини якої виробляють імпульси”, — зауважують у першому ТМО.

Операція тривала понад три години та пройшла успішно. З Веронікою усе добре. На шостий день вона вже поїхала додому.

За словами медиків, підклапанний стеноз аорти зустрічається лише у 1% дітей з вродженими вадами серця. Єдиний вихід — операція.

Читайте також

Втратила 2 літри крові: львівські лікарі врятували 41-річну породіллю

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівські лікарі врятували немовля із вродженним ендокринним захворюванням


Джерело: Суспільне мовлення України