Суспільне мовлення

Львівські та харківські актори презентували виставу “Вертеп”

Львівські та харківські актори презентували у Львівському театрі ляльок різдвяне дійство — виставу “Вертеп”. Ідея спільного проєкту виникла, щоб підтримати харківський театр, який наразі не працює у повному обсязі. Про те, як це було, дізнавалося Суспільне.

Режисерка вистави Оксана Дмітрієва каже, ідея вертепу особливо актуальна через дійсність, яку проживають українці.

“Почали обговорювати, як підтримати театр міста Харкова, який зараз не працює в тому обсязі як повинен працювати театр, ну і стали шукати тему, яка зараз була б актуальна і важлива. Тему, яка б зацікавила обидва колективи. І ми подумали, що найкраща історія зараз — це вертеп. Це важлива тема — підтримання світла, Бога, ну і взагалі вбити Ірода нам потрібно”, — каже Оксана Дмітрієва.

“Вертеп” є музичним. Замість звичних реплік на сцені лунають пісні та колядки.

“Ви почуєте сучасне прочитання дуже давньої історії. Воно авангардне і в звуці, воно авангардне і в самому перформансі. В нас така перемішка різних звуків з традиційними колядами, з псалмами. Воно все таке кучеряве”, — каже музична режисерка вистави Марічка Чічкова.

Замість звичайних реплік на сцені лунають пісні. Суспільне Львів

На сцені використовують реквізит художника Костянтина Зоркіна.

“Є інструменти, з якими актори працюють з невідомим, тобто вони входять в стан, коли беруть в руки, вони відчувають їх дуже добре і вони користуються ними. Навіть намисто там може бути і кров’ю, і воно може бути і сльозами, воно може бути і пуповиною, якою поєднана мати і дитина. Тобто такі універсальні об’єкти”, — каже художник Костянтин Зоркін.

На сцені зіграли львівські та харківські актори

На сцені зіграли львівські та харківські актори. Суспільне Львів

Режисерка вистави Оксана Дмітрієва додає, вистава має надихнути людей на перемогу:

“Різдво відбувається тут і зараз і це народження Христа. Ми знаємо, що відбувається в нашій країні, і тому ми говоримо про це, про те, що Христос народжується і в нас багато світла, і ми переможемо. Це таке духовне налаштування, і мені здається, це дуже важливо”.

Читайте також

У Львові освятили різдвяну шопку, яку передадуть військовим на Схід

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

103 бригада тероборони показала, як святкують Різдво на передовій


Джерело: Суспільне мовлення України