Суспільне мовлення

Львівські лікарі здійснили трансплантацію нирки 9-річному хлопчику

У Західноукраїнському дитячому медцентрі здійснили 11 трансплантацію нирки. Орган пересадили 9-річному Тарасу із Золочівського району Львівщини. Історію пацієнта розповіли у пресслужбі медзакладу.

У Тараса вроджена вада сечовивідних шляхів. У 2016 році у Білорусі хлопчику зробили пластику сечового міхура, втім проблеми зі сечовим міхуром викликали хронічну ниркову недостатність. З 2021 року дитина перебувала на автоматизованому перитонеальному діалізі.

Тарас перебував у черзі на донорський орган, але його мама вирішила пройти тест на сумісність. Результат тестування ПЛР-методом, що виконує молекулярно-генетичні дослідження, підтвердив, що жінка може бути донором для сина.

“Одним з таких напрямків є лікування та опіка дітей з хронічною хворобою нирок. Ми можемо проводити нирковозамісну терапію таким пацієнтам, а з 2021 року — виконувати трансплантації нирок. Усі пересадки для пацієнтів повністю безкоштовні, їх фінансує держава в рамках пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я”, — говорить дитячий нефролог лікарні Роман Андруневич.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після трансплантації мама та син почуваються добре. Лікарі кажуть, що вже цього літа Тарас зможе грати у футбол.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин