Суспільне мовлення

Львівські і релоковані підприємства можуть отримати фінансову допомогу від міста

У Львові розробили програму ваучерної підтримки підприємств у період воєнного стану. Нею передбачено три види ваучерів: релокаційні — 100 тисяч гривень, компенсаційні та інвестиційні — по 300 тисяч. Таку допомогу можуть отримати підприємства, які мають реєстрацію у Львівській територіальній громаді.

Сергій Пивовар займається кондитерським бізнесом. Підприємець двічі переїзджав та перевозив свій бізнес. У 2014 році Сергій переїхав з Донецька до Покровська, а після повномасштабного вторгнення — до Львова. У листопаді чоловік планує запустити свій кондитерський цех і випікати торти, тістечка та печиво. Частину обладнання підприємець перевіз з Покровська.

“Обладнання ми не все змогли забрати, забрали лише мобільне та більш нове. В нас там залишилось ще багато обладнання великого, габаритного”, — каже власник пекарні Сергій Пивовар.

Власник пекарні Сергій Пивовар. Суспільне Львів

Заплатити за оренду приміщення і закупити сировину Сергію допомогли гроші, які чоловік отримав від міста — 100 тисяч гривень. На таку допомогу можуть подаватися релоковані підприємства.

Кондитерський цех Сергія Пивовара

Львівські і релоковані підприємства можуть отримати фінансову допомогу від міста. Суспільне Львів

Для львівських підприємств передбачені компенсаційні і інвестиційні грошові ваучери у розмірі 300 тисяч гривень. Такою можливістю скористалася львівська лабораторія. Там, зокрема, досліджують і шукають сполуки, які в подальшому можуть стати ліками.

“Ми — біотехкомпанія, яка займається створенням генетично модифікованих організмів, в першу чергу з фокусом на те, щоб вони могли виробляти нові антибіотики. Ми шукаємо продуцентів сполук, які потенційно можуть стати ліками”, — каже науковий директор приватної лабораторії Юрій Ребець.

Підприємство придбало потужний генератор для підтримки температури мінус 80 градусів у морозильних камерах, де зберігають бактерії.

“Покупка генератора рятує не просто якісь бактерії, які ми зробили, а рятує роботу трьох років компанії. Це унікальні речі, які присутні в двох-трьох копіях. Їх ніхто відтворити не зможе або на це піде до п’яти років роботи”, — каже науковий директор приватної лабораторії Юрій Ребець.

Львівські і релоковані підприємства можуть отримати фінансову допомогу від міста

Станом на 11 листопада місто видало 21 ваучер на суму 4 мільйони 360 тисяч. Суспільне Львів

Станом на 11 листопада місто надало 6 ваучерів на релокацію, 6 компенсаційних ваучерів і 9 ваучерів інвестиційних.

“Тобто 21 ваучер на суму 4 мільйони 360 тисяч. Релокаційні — це підприємства, які релокувалися зі Сходу України, зазвичай — це підприємства, які вдруге релокувались, тобто в 2014 році вони переїхали з зони бойових дій, і зараз вони знову релокуються вже до нас”, — каже керівниця міського управління економіки Галина Заяць.

Зараз триває прийом заявок на компенсаційний ваучер. Його можуть отримати підприємства, що прихистили переселенців, пошкоджені через обстріли або через війну перевезли свій бізнес до Львова.

Читайте також

У Львові запрацювало соціальне швейне підприємство

Рубіжанська панчішна мануфактура з Луганщини відновлює виробництво у Львові

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщину релокували підприємство з Чернігівщини, що виробляє пожежну техніку


Джерело: Суспільне мовлення України