Суспільне мовлення

Львів отримав обладнання для супроводу трансплантації вартістю 98 млн грн

Львів отримав обладнання для супроводу трансплантації вартістю 98 млн грн. Про це повідомляє МОЗ із посиланням на міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, який відвідав лабораторію супроводу трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, що діє на базі Першого територіального медичного обʼєднання Львова.

Як повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України, медзаклад отримав секвенатор нового покоління, систему “LabScan”, протічний цитометр, спектрофотометр, 8 ампліфікаторів різного рівня (в тому числі Real Time). Також до лабораторії надійшли апарати електрофорезу, мікроскопи з камерами та програмним забезпеченням експертного класу, низькотемпературні морозильні камери та лабораторні холодильники.

“У грудні минулого року Міністерство охорони здоровʼя України разом із Медичними закупівлями України провели закупівлі необхідного лабораторного обладнання, яке відповідає найсучаснішим стандартам. Це дозволить проводити необхідні дослідження безпосередньо тут, у Львові, та дає поштовх до ще більш активного розвитку сфери трансплантації”, — зазначив Віктор Ляшко.

Завдяки новому обладнанню у лабораторії провели 20 HLA типувань першого класу, 100 крос-матч тестувань, виділили 100 ДНК реципієнтів, які є в листку очікування для подальшого типування.

Лабораторія у Львові — одна з трьох міжрегіональних лабораторій першого рівня. Такі лабораторії забезпечують виконання повного спектра клініко-лабораторних та специфічних досліджень у сфері трансплантології. Серед них: високоточні імуногенетичні дослідження та дослідження, спрямовані на визначення сумісності між потенційним донором та реципієнтом.

Потужності закладу дозволяють забезпечити лабораторний супровід всіх трансплантацій в Західному регіоні, додають у пресслужбі МОЗ.

Читайте також

У Львові трансплантували нирку 5-річному хлопчику

У Львові упродовж 2022 року провели 97 трансплантацій органів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Одне з важливих досягнень 2022 року”: у Львові трохи більше ніж за місяць провели 5 трансплантацій печінки


Джерело: Суспільне мовлення України