Суспільне мовлення

Лікарі видалили пухлину мозку однорічної дитини під час обстрілу, коли Львів був знеструмлений

У Львові нейрохірурги видалили онкологічну пухлину із мозку однорічної дитини під час обстрілу, коли місто було знеструмлене. Новоутвір був шість сантиметрів у довжину та три сантиметри — в ширину. Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

В однорічної Злати із Житомира у вересні 2022 року була підвищена температура та блювота. З часом дівчинка перестала ходити та сидіти.

“До того моменту — абсолютно здорова дитина. Бігала, гралася, балакала. Рік і два місяці їй було. Ми вірили, що це через зуби”, — розповідає мама пацієнтки Катерина Шатилова.

Лікарі виявили об’ємну пухлину, що притискала стовбур мозку до кістки головного. Ця ділянка контролює життєво важливі функції. Тому у Злати виникли проблеми з ковтанням, диханням і біль.

Фото: Перше ТМО Львова

На той час циркуляція рідини у мозку підтримувалась лише завдяки спеціальній шунтувальній системі. У Києві мамі Злати сказали, що шансів немає.

Дівчину вирішили оперувати у Львові. Але на завершальній стадії операції почалися обстріли, у Львові зникло світло. Але зупинити операцію лікарі не могли. Тоді у лікарні увімкнули генератори.

“Росіяни вкотре себе показали. Трошки ми мали перебої зі світлом, але вони були буквально секунду. На автономному генераторі ми допрацювали решту. Добре, що це було на завершальному етапі і нам все задумане вдалось”, — каже завідувач нейрохірургічного відділення Михайло Логва.

Лікарі видалили 3-см пухлину мозку однорічної дитини під час обстрілу, коли Львів був знеструмлений

Фото: Перше ТМО Львова

Операція минула успішно. За словами лікарів, Злату більше не турбує біль, вона сидить та з допомогою мами може стояти.

Лікарі видалили 3-см пухлину мозку однорічної дитини під час обстрілу, коли Львів був знеструмлений

Фото: Перше ТМО Львова

Лікарі з’ясували, що у дівчинки одна із найпоширеніших внутрішньочерепних видів пухлин — епендимома. Це агресивне онкологічне захворювання, що швидко прогресує та поширюється на прилеглі структури мозку.

Зараз дитина проходить курс хіміотерапії у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентрі.

Читайте також

Сама вже не дихала. У Львові прооперували немовля з вродженою вадою серця

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Врятували з-під завалів. Львівські лікарі усувають шрами на обличчі 13-річного хлопчика


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин