Суспільне мовлення

Купляють свічки та повербанки: львів’яни готуються до відключень електроенергії

На Львівщині почали тимчасово відключати світло для населення. У “Львівобленерго” поділили територію області на чотири групи. Тим часом мешканці області почали купувати більше свічок, ліхтариків та повербанків.

“Економлю світло. Звичайно, там рекомендують в оті години, ввечері і зранку. Та й все. Маю ліхтарик з собою маленький, щоб ввечері було видно”, — каже львів’янка Богдана Мархевка.

Львів’янка Богдана Мархевка. Суспільне Львів

До відключень світла готувався і студент Геннадій Серпуховітов.

“Ще два тижні тому я закупив свічки. В принципі, в гуртожитку моєму тепло. Коли нема світла, ми збираємося всі в одній кімнаті, їмо, спілкуємося”, — каже Геннадій.

Мешканців Львівщини поділили на чотири групи. Для кожної з них світло відключатимуть на чотири години. Можливі затримки через те, що бригади доїжджатимуть до місць, аби здійснити перемикання.

“Графік відключень вже у нас на сайті. А ми доробляємо сервіс пошуку, в якій конкретній групі буде людина. Відповідно, вона може зайти до нас на сайт, глянути в якій годині буде теоретично відімкнена його група і якось зорієнтуватися, коли не буде електроенергії”, — каже речниця ПрАТ “Львівобленерго” Галина Петрушка.

“Львівобленерго” опублікувало уточнений графік відключень електроенергії

Тим часом в одному з найбільших мережевих магазинів Львова кажуть, що наразі ліхтарики, свічки та повербанки є, хоч попит на них суттєво зріс.

Купляють свічки та повербанки: львів'яни готуються до відключень електроенергії

Свічки у одному з магазинів Львова: львів’яни готуються до відключень електроенергії. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Товару достатньо, дефіциту немає, полиці повні. Є в асортименті із найдешевших до найдорожчих. Динаміка відносно до аналогічного періоду минулого року – наприклад, на повербанки зросла у 22 рази. На свічки – в 3-4 рази”, — каже комерційний директор торговельного центру Володимир Кнейчук.

Що відомо

  • Унаслідок ракетних атак, які здійснила Росія 10 та 11 жовтня, на Львівщині були уражені чотири підстанції, з них дві — повністю знищені.
  • 11 жовтня Львівська обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактом масованого ракетного обстрілу критичної інфраструктури області військами РФ.
  • 12 жовтня начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що у Львові та області повністю відновили електропостачання.
  • У “Львівводоканалі” рекомендували жителям міста зробити запаси питної та технічної води. Запасів має вистачити щонайменше на три доби.
  • 13 жовтня, аби запобігти впровадженню віялових відключень світла в області, у “Львівобленерго” попросили людей економити електроенергію.
  • Серед найбільш енерговитратних приладів є електрообігрівачі, бойлери, електроплити, мікрохвильові печі, пральні машини, електричні духовки, електрочайники, праски, посудомийні машини, кондиціонери та порохотяги.
  • Для економії електроенергії у Львові зупинили роботу фонтанів та вимкнули підсвітку на фасадах будинків.
  • На Львівщині ввели обмеження на зовнішнє освітлення та рекламу. Обмеження почали діяти з 18:00, 21 жовтня.
  • 25 жовтня у Львові та області ввели віялові відключення електроенергії для населення. Відключатимуть близько 3% від загальної потужності в області.


Джерело: Суспільне мовлення України