Суспільне мовлення

Краса у всіх проявах”: львів’яни та куратор виставки поділилися думками про скульптуру “Впевнена

Сьогодні, 18 серпня, у межах Львівського тижня скульптури у Стрийському парку презентували вісім скульптур українських та закордонних митців. Ще напередодні відкриття у соцмережах викликала дискусію скульптура жінки “Впевнена” київського митця Василя Корчового. Суспільне поцікавилося у львів’ян та куратора виставки Павла Гудімова думками про скульптуру.

Напередодні у Стрийському парку встановили скульптури японського, болгарського та українських митців. Маршрут сформували з колекції Мистецького об’єднання “ЧервонеЧорне”.

“Кожна скульптура різна. От, наприклад, робота японського скульптора, ми поставили її біля джерела. Вона про воду і краплю, це та крапля, яка впала в океан і сформувала Японію. Голови: чоловіча і жіноча — це про увагу, вік, характер. Є дуже цікава скульптура Олега Капустяка, яка називається “Торс”. Вона символізує силу, міць”, — каже куратор виставки Павло Гудімов.

Фахівці встановлюють скульптури у Стрийському парку. Львівська міська рада

З-поміж восьми скульптур найбільше обговорення викликала “Впевнена” Василя Корчового. Подивитися на скульптуру прийшла львів’янка Ірина. Каже, не розуміє, яку ідею заклав автор в скульптуру та чому обрав такий образ.

“Мені здається, що жіноча краса не в таких формах має бути відображена. Тут бігають діти. Вони повинні бачити прекрасну фігуру жіночу, обличчя відкрите, зачудоване нашим парком, а ця пані дивиться щось в землю, виставила бедра і нижче, руки такі тяжкі, живіт незрозумілий. Хотілося би бачити більш цікавих жінок. Жінка і так тягне на собі багато всього, хотілося би бачити прекрасну леді, струнку дівчинку”, — каже Ірина.

Образ жінки не сподобався і мешканці Львова Діані:

“Трішечки вона зайва, як на мене. Не вагітна вона, от якби була вагітна, от мені би сподобалося. Тоді жінка має право набрати вагу, або коли вона годує маля, це є природно. А оце, це вже є негарно, неестетично. Мені цікаво, чи комусь вона взагалі сподобається. Якщо б вони хотіли Україну показати, я б інакше це зробила: або вагітною, або з дитям”.

Скульптура "Впевнена" у Стрийському парку

Скульптура “Впевнена” у Стрийському парку. Суспільне Львів

Скульптуру прокоментувала і художниця Іванка Крип’якевич-Димид. Жінка каже, спеціально прийшла у Стрийський парк, аби поглянути на роботу, яка викликала таке жваве обговорення в соцмережах.

“Після дискусії про “Батьківщину-мати” з тризубом в нас нова проблема: давайте говорити про форми цієї жінки. Ну і що, що вона груба? Так, вона товста, в неї обвислі форми, ну і що? Я не бачу шокованих дітей. Люди посміхаються, розглядають. Я дуже поважаю все, що робить Павло Гудімов. Він робить страшенно цікаві виставки. Він провокує нас до думання, що це за жінка і яка в неї душа”, — каже мисткиня.

Павло Гудімов додає, очікував, що виставка та ця скульптура зокрема збурить суспільство.

“Це дуже позитивний момент для того, щоби нарешті збурити трохи процес байдужості до мистецтва в публічному просторі, а навпаки привернути його і максимально інтегрувати людей до обговорення, до інтерактиву. Для мене — це божественна скульптура. Для мене — це толерантність, це краса у всіх її проявах”, — говорить куратор виставки.

Скульптури стоятимуть у парку більше року — до листопада 2024.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України