Суспільне мовлення

Колядки та щедрівки з 20 грудня лунають у електротранспорті Львова

У львівських трамваях та тролейбусах 20 грудня почали лунати колядки, щедрівки та різдвяні пісні. Там можна буде почути мелодії, які виконав Заслужений академічний оркестр ЗСУ, оркестр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та оркестр Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Водій трамвая Олексій Соломкін вже другу зиму зустрічає під різдвяні пісні.

“На карточці записана програма з зупинками, колядками, ми просто карточку вставляємо в модулі озвучки. Думаю, саме зараз це особливо актуально, тому що потрібно підіймати моральний дух обов’язково, потрібно відволікатися, щоб люди продовжували жити”, — водій трамвая Олексій Соломкін.

Колядки та щедрівки з 20 грудня лунають у електротранспорті Львова. Суспільне Львів

Пасажирка Марія Задвірна каже, що тепер поїздки в електротранспорті додають різдвяного настрою.

“Свята йдуть, якась трошки радість, не завжди маємо сумувати, дуже подобається”, — каже Марія Задвірна.

Катерина Трохимчук родом з Житомира. Дівчина каже, завжди розповідає про львівські різдвяні трамваї своїм знайомим.

“Так якось дуже гарно, відчуття святкового настрою, тепла, домашнього затишку. Зараз це особливо актуально”, — каже Катерина.

Колядки та щедрівки з 20 грудня лунають у електротранспорті Львова

Катерина Трохимчук. Суспільне Львів

У електротранспорті звучатимуть різні версії “Щедрика”, колядки “Нова радість” та інші, каже речниця ЛКП “Львівелектротранс” Ольга Бачинська. Цього року їх записали оркестри військових та рятувальників.

“Ми хочемо, щоб музиканти з військових оркестрів відчули себе зірками, щоб люди звертали увагу, частіше відвідували такі заходи та підтримували їх, бо вони професіонали своєї справи і нічим не відрізняються від класичних музикантів”, — каже речниця ЛКП “Львівелектротранс” Ольга Бачинська.

Різдвяна музика у електротранспорті лунатиме до 19 січня.

Колядки та щедрівки з 20 грудня лунають у електротранспорті Львова

Колядки та щедрівки з 20 грудня лунають у електротранспорті Львова. Суспільне Львів

Як повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, такий проєкт проводять востаннє. Причиною цього є закон, який передбачає заборону акустичного насильства. Наразі він стосується лише автобусів, маршруток і таксі. Втім, незабаром зміни запровадять у всіх видах громадського транспорту.

“Уряду доручено внести зміни в правила пасажирських перевезень про заборону акустичного насильства на всіх видах пасажирського транспорту. Однозначно, що до нинішнього Різдва уряд не встигне внести такі зміни. Однак через рік, чи пізніше, імовірно, заборона акустичного насильства стосуватиметься всіх видів пасажирського транспорту” — каже ініціатор закону Володимир В’ятрович.

За його словами, винятку для цього проєкту не буде. Адже закон має універсальну дію, а тому держава чи місцеві органи не можуть визначати, яку музику можна транслювати, а яку ні.

Читайте також

День святого Миколая: як святкували у Львові

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Миколай у пікселі”: бійці 103 бригади ТрО подарували понад 300 подарунків дітям на сході


Джерело: Суспільне мовлення України