Суспільне мовлення

Картини малювали воїни: у Львові презентували благодійну виставку-аукціон

У Львівському музеї історії релігії презентували благодійну виставку-продаж на підтримку ЗСУ — “Коли ми єдині”. Це 51 мистецький твір, який створили українські військові під час арттерапевтичних майстер-класів.

Про це повідомила художниця Лілія Григель. За її словами, картини намалювали 22 воїни.

Серед творів — картини військовослужбовця Андрія Кузіка з Чернівців.

Військовослужбовець Андрій Кузік під час арттерапії. Фото: Суспільне Львів

Чоловік став на захист України у квітні минулого року, а цього року 19 квітня військовий отримав поранення у Бахмуті. Зараз чекає на протезування і проходить реабілітацію у Львові.

Картини малювали воїни: у Львові презентували благодійну виставку-аукціон

Андрій Кузік. Фото: Суспільне Львів

“Я казав, що не вмію малювати, але виявляється таки трохи вмію. Десь всередині нас, в підсвідомості, це ховається і коли потрібно, то проявляється. Ти забуваєш про все, забуваєш про свій біль, коли малюєш — ні про що не думаєш, повністю вживаєшся в роль і час швидко минає”, — каже військовослужбовець Андрій Кузік.

На виставці представлені роботи і Ярослава Мельника з Вінниці. Чоловік став на захист України з перших днів повномасштабного вторгнення. Поранення отримав в Бахмуті цьогоріч у березні. Втратив ногу і два пальці на правій руці.

Картини малювали воїни: у Львові презентували благодійну виставку-аукціон

Військовослужбовець Ярослав Мельник під час виставки. Фото: Суспільне Львів

“Мені пощастило — я лівша. Я все лівою робив і малював лівою раніше”, — каже військовослужбовець Ярослав Мельник.

Арттерапевтичні уроки з малювання для військовослужбовців, які проходять реабілітацію в “Центрі комплексної реабілітації “Галичина”, проводили художниці Оксана Гірняк і Лідія Григель. Малювали з військовими різними техніками.

“Спочатку ми малювали на дерев’яній основі. Ми малювали брелки, свічники, писанки робили, але це досить складно, коли є одна рука, бо треба тримати і заготовку, і пензлик. Ми вигадували різні пристрої, аби допомогти”, — каже художниця Лілія Григель.

Картини малювали воїни: у Львові презентували благодійну виставку-аукціон

Воїни та інші учасники презентації виставки-аукціону. Фото: Суспільне Львів

Також створювали твори на полотні, склі, папері. Художниця Оксана Гірняк каже, за допомогою мистецтва можна відновитися, покращити свій емоційний стан.

“Ми з ними малювали, включали їм музику — класику і вони забувалися. Це було так: тиша, музика і вони малюють і я думаю вони забували за ті дві-три години, вони поринали в інший світ”, — каже художниця Оксана Гірняк.

Картини малювали воїни: у Львові презентували благодійну виставку-аукціон

Відвідувачі виставки “Коли ми єдині” у Львові.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Виставка під назвою “Коли ми єдині” триватиме місяць. Після чого відбудеться аукціон. За Оксани Гірняк, за гроші від продажу картин куплять квадрокоптери для 33 окремого стрілецького батальйону.


Джерело: Суспільне мовлення України