Суспільне мовлення

Jam Factory у Львові анонсували виставку, якою відкриються після 8 років ремонту: про що вона

Експозиція “Наші роки, наші слова, наші втрати, наші пошуки, наші ми” художників України з XIX століття до сьогодні стане першою виставкою у Jam Factory Art Center, який відкриється у будівлі колишньої “Фабрики повидла”. Відкриття центру та виставки запланували на 18 листопада 2023 року.

Виставку помістили у виставковому холі відреставрованої будівлі “Фабрика повидла” та в залах на нульовому поверсі. Вона триватиме до березня 2024 року.

Концепцію виставки сформувала кураторська група: кураторка Наталія Маценко, куратор та головний редактор видавництва ist publishing Борис Філоненко та шеф-редакторка Суспільного Культура й кураторка Катерина Яковленко.

“У просторах експозиції через поєднання колективного та особистого нам би хотілося говорити про те, як змінюються наші соціальні структури, як трансформується відчуття близькості, емпатії та любові; якими загалом є стосунки людей одне з одним під час війни — не лише членів спільнот, але й найближчих людей, стосунки між художниками та художницями, художниками та кураторами, мистецтвом та глядачами; мистецтвом у тому часі, що реагує на конкретні трагічні події, та його присутністю через довгі роки”, — зазначають куратори проєкту.

Перелік митців та мисткинь, чиї роботи можна побачити на Jam Factory, поданий на офіційній сторінці разом із концепцією виставки. Їх понад 60. Зокрема, будуть експонувати твори Тараса Шевченка. Із сучасників — Олександр Жуковський та Юлія Даниленко, які пережили окупацію Херсона, Данііл Немировський, який був у Маріуполі під час облоги, Софія Помогайбо, яка боронить країну в лавах ЗСУ, Євген Гулевич — культуролог і військовий, який загинув на фронті.

Про відкриття артцентру у “Фабриці повидла” на вулиці Богдана Хмельницького у Львові (район Підзамче) було відомо із серпня 2023 року. До трансформації будівлі залучили архітектурну компанію balbek bureau. Оновлення простору в споруді XIX століття тривало понад вісім років.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України