Суспільне мовлення

Інфаркт на тренуванні. Львівські медики врятували 41-річного чемпіона світу з кікбоксингу Юрія Рака

У Львівській лікарні святого Пантелеймона прооперували дворазового чемпіона України та світу з кікбоксингу Юрія Рака. У 41-річного чоловіка, який досі не мав проблем з серцем, стався раптовий гострий інфаркт міокарда на тренуванні. Як почувається пацієнт зараз, повідомили у Першому ТМО Львова.

Юрій Рак розповідає, серцевий напад стався раптово, у спортзалі.

“Закінчував виконання вправи, як зненацька відчув важкість. Вирішив зробити перерву, щоб відновитись, але цього так і не сталось”, — каже спортсмен.

Юрій вирішив припинити тренування та поїхати додому. В авто йому стало ще гірше. Був сильний біль у грудях та жар. Тоді кікбоксер зателефонував дружині, яка після цього викликала швидку. Чоловіка доправили у невідкладне відділення у критичному стані.

Обстеживши Юрія Рака, медики прийшли до висновку: у чоловіка стався гострий інфаркт міокарда. Через закупорку коронарної артерії у пацієнта виникло гостре порушення кровопостачання та почалося відмирання серцевого м’язу. Чоловіка невідкладно прооперували.

“Втручання провели найменш травматичним методом — малоінвазивним. Через судину на стегні ввели спеціальний катетер і ним доправили до закупореної артерії стент. Це металевий каркас, який розширює судину і відновлює кровопостачання серця. Стентування минуло успішно. Життя пацієнта врятовано”, — повідомляють у лікарні.

Юрій Рак та команда лікарів. Перше ТМО Львова

Протягом двох тижнів чоловік проходив реабілітацію у центрі в Брюховичах. Юрія Рака виписали без жодних ознак серцевої недостатності. Надалі він зможе активно займатися спортом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Медики нагадують, у випадку інфаркту вчасне звернення за медичною допомогою рятує життя. Треба викликати швидку не пізніше, ніж за 2 години від перших симптомів. За словами лікарів, це так зване “золоте вікно”. Якщо протягом цього часу медики нададуть допомогу, наслідки зводяться майже до нуля. Також треба проходити планові обстеження.


Джерело: Суспільне мовлення України