Суспільне мовлення

Графіки відключень та економія електроенергії. Що варто знати львів’янам

Після ракетних ударів у жовтні та листопаді по об’єктах енергетичної інфраструктури та руйнування підстанцій, мешканцям Львівщини електроенергію подають обмежено, а в окремі дні – за графіком. Аби не перевантажувати вцілілі електропідстанції, людей закликають згуртуватись та обмежити використання електрики впродовж дня, особливо в години-пік – з 8 до 11-ї години вранці та з 17 до 23-ї години вечора.

Суспільне дізналося, за яким принципом складають графіки знеструмлення мешканцям Львова та області, що допоможе економити світло в помешканні та які електроприлади варто вмикати рідше, аби було ощадливіше.

Аварійні та погодинні відключення – у чому різниця?

Як розповів Суспільному речник “Львівобленерго” Олександр Горгут, відключення електроенергії у всіх регіонах стало наслідком ракетних обстрілів росіянами енергетичної інфраструктури України. Відтак, в країні запровадили графіки аварійних відключень та графіки погодинного відключення електроенергії і їх важливо відрізняти.

Графік аварійних відключень вводять негайно за розпорядженням диспетчера “Укренерго”, коли виникає аварійний дефіцит потужності в енергосистемі держави. Графік погодинного відключення електроенергії застосовують планово, аби запобігти порушенню режиму роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту потужності. Про впровадження погодинних графіків стає відомо за день.

“Ключова різниця між аварійними та погодинними відключенням у тому, що погодинні плануються заздалегідь і енергокомпанії мають змогу повідомити про них споживачів раніше, на відміну від аварійних відключень. Окрім цього, в графіку аварійних відключень задіяно близько 25% всіх споживачів, у погодинних відключеннях – 75%”, – каже Олександр Горгут.

Під час формування графіків насамперед враховують близькість до об’єктів інфраструктури, медичних закладів на тих чи інших лініях електропередачі, а також можливість оперативного відключення та підключення електроенергії.

Важливі об’єкти критичної інфраструктури до графіків не потрапляють.

Як дізнатись, до якої групи у графіку належить адреса

Відповідно до графіку погодинних відключень споживачів поділили на три групи. На сайті ПрАТ “Львівобленерго” у розділі “Чому немає світла” можна дізнатись, до якої групи належить будинок. Це можна зробити за допомогою сервісу пошуку групи відключень і тоді варто ввести свій населений пункт, вулицю та номер будинку або знайти свою адресу у сформованих файлах з переліком споживачів трьох груп.

Для кожної з груп споживачів заздалегідь визначені години можливих відключень.

Як наголошують у “Львівобленерго”, зараз цей сервіс деталізували, адже з початком введення графіків погодинних відключень до підприємства почали звертатись клієнти, адреса яких потрапляла до двох чи трьох груп вимкнень.

“Така ситуація дійсно можлива, коли будинок підключений до двох чи більше ліній електропередач або за однією адресою є різні споживачі. Наприклад, у житловому будинку є ще магазин, перукарня та аптека, які отримують електроенергію з різних джерел”, – пояснює речник “Львівобленерго” і додає, що якщо адреса потрапляє до двох чи трьох груп, тоді для уточнення пошуку потрібно ввести особовий рахунок (для населення) або номер договору (для непобутових клієнтів). Після цього можна отримати чітку інформацію про приналежність до тієї чи іншої групи відключень.

Коли саме відключатимуть електроенергію

Для кожної з груп споживачів заздалегідь визначені години можливих відключень. Однак графіки погодинних вимкнень можуть застосовувати не в повному обсязі. Тоді фактична тривалість вимкнень буде меншою або ж вимикатимуть не всіх споживачів певної групи.

Час виключення або включення може бути змінений на годину, зважаючи на необхідність доїзду оперативних бригад до енергооб’єктів для проведення перемикань. Крім цього, у час повітряної тривоги працівники компанії не мають можливості перебувати на енергооб’єктах, адже їх може атакувати ворог. Це теж змінюватиме термін відсутності електроенергії.

Про ведення або відміну графіків “Львівобленерго” щодня повідомляє на офіційному сайті компанії та сторінках у соцмережах.

Чи точно буде відключення, якщо воно передбачено графіком

Відключення може й не бути. На те є кілька причин:

  • ·графік погодинних вимкнень може запроваджуватися не в повному обсязі, в залежності від ситуації в енергосистемі України;
  • графіки погодинних вимкнень можуть бути відмінені за розпорядженням диспетчера “Укренерго”;
  • через повітряну тривогу вчасно здійснити відключення чи включення неможливо.

Водночас у “Львівобленерго” радять бути готовим до можливих відключень у години, вказані для вашої групи.

Чи варто надалі економити електроенергію

Незважаючи на впроваджені відключення, українська енергосистема потребує допомоги й надалі, адже дефіцит електричної потужності зберігається, ворог продовжує обстріли енергооб’єктів. Тому мешканців Львівщини надалі закликають самостійно обмежити споживання електроенергії і не вмикати енергоємні прилади у період найбільшого навантаження на електромережу – з 8 до 11-ї години вранці та з 17 до 23-ї години ввечері.

“Закликаємо використовувати електроенергію вночі після 23 години: наприклад, перенести на нічний час прання, підігрів води, обігрів помешкання, зарядку телефонів та інших пристроїв тощо. Дотримання цих рекомендацій допоможе зберегти стабільну роботу енергосистеми України, незважаючи на атаки Росії”, – каже Олександр Горгут.

Правила ощадливості

Як пояснив професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування Національного університету “Львівська політехніка” Ігор Щур, аби економити, варто дотримуватись правил обмеженого використання електроенергії.

Зокрема, серед основних правил ощадливості є такі:

  • В електричний чайник наливайте стільки води, скільки будете споживати за раз. Також своєчасно видаляйте накип – регулярна очистка підвищує теплопровідність та зменшує електровитрати.
  • Мийте руки холодною водою, адже, коли вмикаєте гарячу, то прогріваються всі труби. Поки це відбувається, ви все одно миєте руки ще холодною.
  • Стежте, щоб у квартирі чи будинку не були ввімкнені зайві прилади.
  • Використовуйте локальне світло замість загального – настільна лампа споживає менше електроенергії.
  • Встановіть сенсори руху для освітлення приміщень.
  • Замініть лампи розжарювання на енергоефективні LED-лампи. Вони споживають у 10 разів менше електроенергії і мають у 5-8 разів довший термін експлуатації, ніж лампи розжарювання.
  • Поставте тарифний лічильник для електроенергії. Це стимулюватиме до більшого споживання енергії вночі. Наприклад, грійте воду у бойлері за таймером або користуйтеся пральною машинкою пізно ввечері.
  • Перенесіть побутові справи (прання, прасування, прибирання) з “пікових” годин на інший час (вдень, у вихідні, вночі, користуючись таймерами побутової техніки).
  • Із побутової техніки найбільше електроенергії споживають тепла підлога, сушильна машина, пральна машина, мультиварка, електрична духовка, кондиціонер, пилосос, бойлери, електроплити, мікрохвильові печі, пральні, електрочайники, праски, посудомийні машини, кондиціонери тощо.
  • Використовуйте пральні й посудомийні машини лише в режимі повного завантаження. При пранні, за можливості, встановіть нижчу температуру – наприклад, 30 градусів. Це допоможе заощадити електроенергію, оскільки пральній машині не потрібно буде нагрівати воду до високої температури.
  • Теплові помпи та кондиціонери набагато ефективніші за обігрівачі чи тепловентилятори.
  • Прослідкуйте, чи ущільнені вікна та двері.
  • Якщо у квартирі автономне опалення або є піч, можна прогрівати не всю квартиру чи будинок, а ті кімнати, якими користуєтеся найбільше. Краще обирати ту кімнату, вікна якої виходять на південний бік.
  • Не залишайте прилади у режимі “сну”, бо вони споживають електроенергію.
  • Для розвантаження енергосистеми варто використовувати функцію “відкладений старт” для користування технікою, яка споживає найбільше електроенергії (пральна та посудомийна машина, , електродуховка тощо), у нічний період.
  • Не варто залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора. Це не тільки заощадить енергію, але й подовжить термін роботи акумулятора.
  • Вимикайте стабілізатори напруги, якими не користуєтеся.
  • Правильно експлуатуйте холодильник – встановіть його подалі від газової плити або опалювальних приладів, місць де є пряме сонячне проміння. Не рекомендується ставити в холодильник гарячу їжу. Продукти варто розморожувати в загальній камері холодильника.

Як підготуватися до відключень

Щоб спокійно пережити період вимушеної відсутності електроенергії, у “Львівобленерго” радять у помешканні мати:

  • ліхтарики на батарейках, акумуляторах або на сонячних панелях;
  • запас сірників, свічок;
  • туристичні газові пальники, сухий спирт (якщо будинок без газу);
  • заряджений павербанк;
  • запас питної води, консервованих та інших продуктів тривалого зберігання;
  • аптечку, включно із особистими ліками;
  • теплі речі, спальники, каремати;
  • радіоприймач на батарейках або акумуляторах (на випадок відсутності зв’язку).

У “Львівобленерго” також радять своєчасно заряджати ліхтарики, телефони та інші потрібні гаджети, адже вони будуть потрібними у час відсутності світла.

“Якщо у помешканні вимкнули електропостачання, краще відключіть електроприлади з розетки, аби запобігти їх пошкодженню через перепади напруги. Для додаткового захисту побутових електроприладів та електропроводки радимо встановити реле напруги (так званий “відсікач”), пристрої захисного вимкнення (ПЗВ). Ці пристрої можна монтувати у своїй електромережі з допомогою кваліфікованих спеціалістів. Після того, як подачу електроенергії відновили, вмикайте електроживлення поступово – спочатку освітлення, потім прилади з невисокою потужністю. А пилососи, пральні машини, обігрівачі та інші потужні прилади краще взагалі не вмикати у перші години після відновлення електропостачання”, – каже речник “Львівобленерго” Олександр Горгут.

Читайте також

Жителів Львова просять подбати про безпеку на дорозі у темряві: як це зробити

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Використовувати буржуйки можна лише у критичній ситуації — ДСНС Львівщини


Джерело: Суспільне мовлення України