Львівський портал

Фінляндія дозволила ЗСУ бити фінською зброєю по Росії

Фінляндія не обмежувала Україну в ударах по Росії зброєю, яку північноєвропейська держава передала українським військам.  Про це повідомила міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен, пише Європейська правда.

За словами Валтонен, країна, яка веде оборонну війну, може завдавати ударів по військових об’єктах на території агресора, якщо це необхідно для самозахисту.

«Фінляндія не встановила жодних конкретних обмежень на свою матеріальну допомогу Україні, але припускає, що матеріали будуть використовуватися відповідно до міжнародного права.  Росія веде незаконну загарбницьку війну в Україні, і Україна має право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН. Це включає в себе удари по військових об’єктах на території агресора, які необхідні для самозахисту», – зазначила Валтонен.

Це питання стало предметом публічних дебатів після того, як генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав країни-члени Альянсу розглянути питання про те, щоб послабити обмеження на удари по Росії західною зброєю.

Додамо, 28 травня президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Згідно з угодою, Бельгія виділить Україні на військову допомогу щонайменше 977 млн євро цього року, а також передасть 30 літаків F-16.

Зазначимо, речниця Міноборони США Сабріна Сінгх заявила, що адміністрація Байдена не змінила своєї позиції щодо використання українськими силами американської зброї для завдавання ударів по цілях у Росії. Адміністрація вважає, що ця зброя має бути використана для звільнення окупованої української території.

Пізніше держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не підтримують і не заохочують використання поставлених Україні західних озброєнь за межами української території, проте Україна сама ухвалює рішення про те, як ефективно розпоряджатися цією зброєю.

Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон також заявив, що Україні треба дати можливість воювати так, як вона вважає за потрібне.

Комітет з розвідки Палати представників США оприлюднив звернення групи конгресменів від обох партій до міністра оборони Ллойда Остіна з закликом пришвидшити постачання озброєнь Україні. Законодавці також висловили свою «сильну підтримку» наданню дозволу Україні атакувати цілі на території Росії та пропонують розширити тренування українців на американських винищувачах F-16.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський підтримав пропозицію дозволити Україні завдавати удари західною зброєю по території РФ

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольцвиступив проти використання Україною наданої західними союзниками зброї для ударів по Росії.

Додамо, що аналітики Інституту вивчення війни вважають, що заборона США бити західною зброєю по території Росії серйозно підриває здатність України захищатися від російських наступальних операцій.

Першою країною, яка дозволила використовувати свою зброю по цілях на території терористичної РФ стала Велика Британія. Згодом це рішення підтримали Чехія та Швеція.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-29 15:53:41

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин