Суспільне мовлення

Е-квиток на Львівщині: як працюватиме система у приміському та міжміському транспорті

На Львівщині за пів року планують запровадити е-квиток у приміських та міжміських автобусних маршрутах. Про те, як працюватиме система, розповів заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

За результатами конкурсу в області вже обрали інвестора, який за власні кошти встановить відповідне обладнання і буде адмініструвати послугу. Ним став ТОВ “Смарт-Тикет Технолоджи”.

“В області на маршрутах працює 1050 автобусів, в кожен треба ставити відповідне обладнання, його синхронізувати. Купівля і встановлення займуть певний час. Я думаю, що через півроку послуга мала б запрацювати на Львівщині. Інвестор оцінює таку інвестицію у приблизно 30 млн гривень – один валідатор на ринку коштує від 700 до 800 євро”, – каже Юрій Бучко.

Нова система буде працювати таким чином: пасажир після того як зайде у транспорт фіксуватиме карткою, телефоном чи смарт-годинником , на якій зупинці він зайшов. Під час виходу він має повторити цю дію. Так система бачитиме, від якої і до якої зупинки пасажир проїхав. І відповідно буде обчислювати і знімати плату за проїзд.

“Валідатор може працювати без зв’язку, він здатен накопичувати інформацію, а при появі першого з’єднання з інтернетом синхронізується і проведе оплату. Це покращить якість послуг. Ми зможемо зайти в автобус, розрахуватись карткою – телефоном, годинником, будь-яким гаджетом”, – додає заступник очільника Львівщини.

Першим кроком у проєкті буде оплата карткою. Наступний — реєстрація пільгових перевезень. Система дозволить фіксувати пільгові категорії і надавати право безоплатного проїзду впродовж дня, місяця чи години.

За словами Юрія Бучка, в області запровадять перехідний період, коли можна буде розраховуватись готівкою.

Читайте також

На Львівщині планують запровадити е-квиток у приміському та міжміському транспорті

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Стрию е-квиток оформили вже понад 14 тисяч пільговиків


Джерело: Суспільне мовлення України