Суспільне мовлення

Двох підлітків на Львівщині вкусили змії: як діяти, якщо вкусив плазун

У Західноукраїнському дитячому медцентрі лікують хлопців 17 та 13 років. Підлітків укусили плазуни. У медзакладі розповіли, що робити у таких випадках.

17-річного хлопця з Яворівського району змія вкусила за ногу поруч із домом. Юнак йшов на пасовище, а змія вискочила із трави. Батьки одразу викликали швидку та виїхали назустріч медикам.

“Потрібно було діяти швидко, адже у хлопця розвинулась важка анафілактична реакція — з’явились набряки дихальних шляхів, повік, блювання. У швидкій хлопцю ввели адреналін, і це врятувало йому життя”, — каже лікар-анестезіолог Максим Ковальов.

Слід від зміїного укусу на нозі 17-річного підлітка. Фото: ЗУСДМЦ

Схожий випадок трапився на Стрийщині. Плазун вкусив за руку 13-річного Юліана. Хлопчик сперся рукою на лавку, не помітивши плазуна. Мама Юліана — фельдшер, вона знерухомила кінцівку, обробила рану проточною водою, наклала лід і звернулась за спеціалізованою медичною допомогою.

За словами Максима Ковальова, від початку року вже четверо дітей звертались по допомогу із укусами змій. Загалом до лікарні щороку звертається близько 20 пацієнтів.

“Більше від наслідків дії отрути страждають діти молодшого віку і з малою масою тіла. Адже отримують більше отрути на кілограм ваги, і тому у них може бути більш виражена симптоматика та важчий стан при ушпиталенні”, — додає Максим Ковальов.

Медики кажуть, після укусу змії може з’явитися слабкість, головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів, також може сильно знижуватися тиск.

“Окрім локальних змін у вигляді набряку, синюшності, оніміння ураженої кінцівки, може виникнути анафілаксія — життєвозагрозлива алергічна реакція на отруту. Попередити анафілаксію не можливо. Важливо вчасно отримати допомогу, а саме введення — адреналіну”, — йдеться у повідомленні.

Якщо вчасно не звернутись до лікарні можу виникнути порушення роботи серцево-судинної системи, неврологічні дефіцити внаслідок травмування тощо.

Після укусу плазуна не можна:

  • висмоктувати отруту;
  • натискати на рану, робити надрізи;
  • припалювати місце укусу;
  • накладати джгут.

“Укус змії — це травма, яка може стати вогнищем важкої інфекції: правця”, — кажуть лікарі.

Щоб уникнути інфікування, варто вакцинувати дітей згідно з календарем щеплень, а ревакцинація дорослих має відбуватись кожні 10 років.

Як уберегтися від укусу змії

Львівський серпентолог Тарас Гринчишин радить йдучи на природу надійно захистити ноги. Для цього потрібно мати тверде взуття, штани з цупкої тканини (джинси чи інші). Також варто мати палицю та перевіряти нею дорогу.

Коли ви побачили змію на природі, за нею можна поспостерігати з відстані кількох метрів. Наближатися до неї та робити різкі рухи не потрібно. Адже у разі небезпеки змія може атакувати. Якщо зустріч із гадюкою відбулася у населеному пункті, треба вказати, де її бачили та обережно на відстані сфотографувати або зняти на відео, аби її можна було ідентифікувати. Після цього потрібно звернутися на Гарячу лінію міста чи до ДСНС. Тварину спіймають та випустять у природне середовище.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У разі нападу змії потрібно промити місце укусу, хоча б слиною. Далі слід зняти усі предмети, які можуть перетискати кінцівку. Її бажано знерухомити, адже найчастіше гадюки кусають в руки, інколи в ноги. Ні накладати джгут, ні припікати не можна. Це може бути шкідливо.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин