Суспільне мовлення

Допомога ЗСУ та переселенцям: історії дітей-волонтерів зі Львова

У Львові діти активно долучаються до допомоги військовим та переселенцям. Дівчата та хлопці плетуть сітки, печуть булочки та продають малюнки. Про дитячий волонтерський рух у Львові дізнавалося Суспільне.

Володимир, Єва, Соломія та Софія — учні ліцею імені Василя Стуса, а ще — волонтери. Діти допомагають військовим і переселенцям. Десятирічний Володимир Мармура разом з мамою робить і відправляє на передову військовим трав’яні чаї.

“Мама приносить з гір по п’ять кілограмів трав, потім їх сушить на сушці, потім перетирає, а я фасую. Також ми з моїм гуртком з карате розмальовували на пакетах малюнки і відправляли військовим”, — каже Володимир Мармура.

Сестра Володимира — Єва теж волонтерить.

“Ми в’язали сітки, також робили батончики такі, щоб військові могли перекусити, коли їм буде зручно. Ми громадяни, ми маємо допомагати один одному. Таким чином ми гуртуємось і стаємо такими більш дружними, міцнішими разом”, — каже Єва Мармура.

Володимир та Єва Мармура. Суспільне Львів

А в їдальні ліцею, де навчаються діти, організували випікання булочок для військових.

“Діти від нас брали приклад, кожен пік за своїм рецептом, місив в своїй мисці тісто. По кількості ми не рахували, але повністю машину запакували коробками з булочками”, — каже вчителька-волонтерка Ярина Нечепурна.

Разом з мамою здобу пече школярка Соломія Нечепурна.

“Я так дивилася, як мама робить, повторювала і так якось виходило, але я не пекла до того булочки. Мені захотілось допомогти країні і тому я вирішила, що буду пекти булочки”, — каже дівчинка.

З перших днів війни волонтерить і учениця 10 класу ліцею Софія Сушельницька.

“На третій день війни я пішла в адміністрацію Франківського району – там було дуже багато людей. Конкретно я допомагала спочатку на кухні, після того я там була як маленький координатор: допомагала людям, поселяла, відправляла в інші країни. Тоді я дійсно відчувала, що я потрібна людям, що можу їм допомогти і своїй країні”, — каже школярка.

Діти-волонтери

Діти-волонтери. Суспільне Львів

За таку допомогу львівським школярам вручили нагороди. У міській раді відзначили 230 дітей-волонтерів.

“Це ті діти, які з початку війни не лише сиділи за партами, не лише сиділи за своїми комп’ютерами під час дистанційного навчання, а це ті діти, які багато часу приділили волонтерській діяльності”, — каже начальник міського управління освіти Андрій Закалюк.

Подяки волонтерам

Подяки волонтерам. Суспільне Львів

Школярі отримали пам’ятні відзнаки, познайомились із міським головою та його котячим помічником Левчиком.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У львівських школах триває тиждень енергозбереження та енергоефективності


Джерело: Суспільне мовлення України