Суспільне мовлення

Допомагає дітям пережити важкий період. У Львові створили четверту патронатну сім’ю

У Львові ще одна патронатна вихователька зможе надавати послуги з патронату. Четвертою патронатною вихователькою стала Соломія Нарольська. За освітою жінка педагог та психолог. Про це повідомили в міському управлінні “Служба у справах дітей”.

Соломія Нарольська прийшла в управління “Служба у справах дітей” торік у жовтні з бажанням дізнатися усі особливості роботи патронатного вихователя. Отримавши консультацію та відповіді на свої запитання, почала займатись збором документів. Нещодавно жінка пройшла навчання та отримала дозвіл на патронат.

За освітою жінка педагог та психолог, тому каже має досвід спілкування з дітьми.

“Нам розповідали про різні важкі випадки, і були моменти, коли ти думаєш, невже ти хочеш так ускладнити своє життя, бо дитина проблемна. А потім думаю, ну але ж ми в звичайній сім’ї маємо звичайних дітей і вони теж мають проблеми”, — каже Соломія Нарольська.

Кожен патронатний вихователь має помічника. Соломія обрала помічницею свою племінницю.

“Вона була наймолодша в нашій навчальній групі. Це дуже цінно, коли є досвід різних поколінь, і коли розглядали різні ситуації, наприклад, коли неповнолітня вагітна і було важливо, яку має думку я і 19-річна дівчина”, — каже патронатна вихователька Соломія Нарольська.

А ось Наталія Стельмах є патронатною вихователькою майже два роки. Розповідає, за цей час до неї потрапляли різні діти, які не могли тимчасово жити зі своїми батьками.

“Упродовж літа у нас була дівчинка з Попасної, хлопчик з Бахмута, отак всі по трошки. По два місяці. Така трошки стресова робота, бо діти постійно міняються і постійно треба знайомитись з характерами. Це триває приблизно місяць, а потім входить в норму і стає нормально”, — каже патронатна вихователька Наталія Стельмах.

Зараз під патронатом жінки двоє дітей. Останньою прихистила 13-річну Надю. Дівчинка разом з хрещеною приїхала у Львів з окупованої Херсонщини. Тут її хрещена зламала ногу та потрапила у лікарню. А Надя тимчасово оселилась у Наталії.

“Я за межі Херсону ніколи не виїжджала, то це для мене стало можливістю подивитись місто, я рада , що сюди потрапила, якась доля. Вже дуже звикла, почуваюся як дома, зі Львова вже не так сильно хочу їхати”, — каже вихованка Надія Лейбгам.

Головна мета патронатної сім’ї — допомогти дитині пережити негативні події, розповідає завідувачка сектору “Служба у справах дітей” Львівської міської ради Руслана Нагурська.

Перебувати у патронатній сім’ї дитина може максимум пів року. За цей час соцслужби шукають, як допомогти родині. Загалом за 4 роки існування цієї ініціативи у Львові створили чотири патронатні сім’ї.

“За цей час налагоджують різні обставини, які призвели до влаштування до сім’ї патронатного вихователя і тоді повертаються у сім’ю. Якщо ж батьки не бажають змінювати своє життя, тоді батьків позбавляють батьківських прав і діти влаштовуються у сімейну форму виховання. Тому патронат дає пережити той термін в сім’ї, коли про дитину піклуються”, — каже завідувачка сектору “Служби у справах дітей” Львівської міської ради Руслана Нагурська.

Щоб стати патронатним вихователем, треба пройти медкомісію та успішно завершити навчання. Після цього можна укладати договір зі службою у справах дітей. Це офіційна робота, за яку отримують плату.

Читайте також

“Наука — поруч”: у Львові відкрили першу молодіжну лабораторію

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львівському перинатальному центрі виходили найменшого пацієнта в історії закладу


Джерело: Суспільне мовлення України