Україна і світ

До РФ, попри санкції, надходить валюта на мільярди доларів і євро – Reuters

Відтоді як у березні 2022 року США і ЄС заборонили експорт своїх банкнот у Росію, на територію країни-агресора було ввезено 2,3 млрд доларів та євро. 

Про це повідомляє Reuters.  

Попри санкції до РФ надходить готівкова валюта 

Зазначається, що митні дані свідчать про те, що готівка ввозилася в Росію з таких країн, як ОАЕ та Туреччина, які не запровадили обмеження на торгівлю з країною-агресором. 

Зараз дивляться

Водночас у документах не вказали країну походження більше ніж половини загальної суми. 

Дані, які раніше не були оприлюднені, вказують на те, що Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки.

Також ці дані свідчать про те, що долари та євро залишаються корисними інструментами для торгівлі та подорожей навіть попри те, що Москва намагається зменшити свою залежність від твердих валют. 

Торік взимку уряд США пригрозив штрафами фінансовим установам, які допомагають Росії обходити запроваджені обмеження, і ввів санкції проти компаній із третіх країн на 2023 та 2024 роки. 

У Росії китайський юань випередив долар США 

За даними Reuters, китайський юань випередив долар США і став найбільш важливою іноземною валютою в Москві, хоча значні проблеми з платежами все ще залишаються.

Керівник інвестиційного відділу Astra Asset Management в Росії Дмитро Польовий розповів, що багато росіян, як і раніше, хочуть мати готівкову іноземну валюту, зокрема для поїздок за кордон, а також для невеликого імпорту та внутрішніх заощаджень. 

За його словами, для приватних осіб долар, як і раніше, залишається надійною валютою. 

У виданні нагадали, що у 2022 році РФ почала називати долар і євро “токсичними”, адже масштабні санкції відрізали їй доступ до світової фінансової системи, що ускладнило платежі та торгівлю.  

Відтак у Європі було заморожено близько 300 млрд доларів валютних резервів Банку Росії. 

Зазначається, що митні документи охоплюють період з березня 2022 року до грудня 2023 року, і тому Reuters не змогло отримати доступ до актуальніших даних. 

Перед початком повномасштабної війни у РФ відбувся сплеск імпорту готівки

Згідно з документами, сплеск імпорту готівки відбувся перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Таким чином з листопада 2021 року до лютого 2022 року до Росії надійшло 18,9 млрд доларів і євро у банкнотах. 

Керівник групи з міжнародної торгівлі та національної безпеки в американській юридичній фірмі Buchanan Ingersoll & Rooney Деніел Пікард заявив, що різке зростання постачань перед вторгненням свідчить про те, що деякі громадяни РФ хотіли захистити себе від можливих санкцій. 

Одразу після повномасштабного вторгнення Центральний банк Росії швидко обмежив видачу готівкової іноземної валюти фізичним особам, намагаючись підтримати рубль. 

Згідно з даними, з лютого 2022 року до кінця 2023 року з Росії було вивезено всього 98 млн доларів у доларових та євро банкнотах. 

Натомість приплив іноземної валюти, навпаки, був набагато вищим.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 14:04:09