Суспільне мовлення

Дні європейської спадщини. У Львові провели майстер-клас з реставрації старих речей

У п’ятницю, 9 вересня, у Львові стартували Дні європейської спадщини. Цьогоріч запланували провести близько 90 подій: від екскурсій та лекцій до концертів та поетичних читань. Сьогодні львів’яни мали змогу навчитися відновлювати старі речі у реставраційній майстерні. Про те, як це було, дізнавалося Суспільне.

Навчальний майстер-клас провели професійні реставратори.

“Це вкрай корисно, особливо людям, які живуть у таких містах як Львів, де багато різної старовини. Я, як представник нового покоління, виступаю за відновлення, за ремонт, за екологічність, не кажучи вже про те, що воно несе у собі історію глибинну”, — каже працівник реставраційної майстерні Валентин Рябець.

Працівник реставраційної майстерні Валентин Рябець. Суспільне Львів

Сьогодні, 9 вересня, учасників навчали, як відновлювати старовинні двері та латунні дверні ручки. Кожному видали рукавиці, шпатель та фен. В ролі реставраторки себе спробувала львів’янка Олена. Жінка розповідає, до цього пробувала відновлювати меблі вдома, а сьогодні прийшла набратись досвіду у професіоналів.

“Бачите, коли утворюються бульбашки, це означає, що фарба готова, щоб її зняти з найменшими зусиллями, не руйнується текстура і не утворюються якісь зайві подряпини”, — каже Олена.

Реставрація дверей

Реставрація дверей. Суспільне Львів

Майстер-клас провели в межах Днів європейської спадщини.

“Цікаво, що у Дні європейської спадщини можна отримати якийсь досвід, який не зможеш отримати у повсякденному житті. Думаю, що варто шукати якісь такі можливості, дізнаватись про місто, про людей, які тут працюють, відновлюють і рятують нашу автентику”, — каже учасниця майстер-класу Каміла Пелехата.

Дні європейської спадщини триватимуть ще впродовж 10 та 11 вересня. На вихідні львівські гіди, музейники, науковці, історики, мистецтвознавці та реставратори запланували низку подій. Ознайомитись з програмою можна за посиланням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вишиванки з Тернопільщини презентували на Львівщині


Джерело: Суспільне мовлення України