Львівський портал

Деякі українські підприємства звільнені від графіків відключень світла

Графіки відключень не будуть застосовуватися до підприємств, які імпортують 80% від свого споживання електроенергії. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Ухвалили сьогодні відповідну постанову. Це дозволить таким підприємствам безперебійно та стабільно працювати, і водночас зменшиться дефіцит потужності в енергосистемі, а значить буде більше світла в оселях українців», – зазначив Шмигаль.

За його словами, наразі Україна може імпортувати не більше 1,7 ГВт, але уряд пропонує збільшити до понад 2 ГВт. Для цього є всі технічні можливості.

Прем’єр-міністр зазначив, що завдяки сонячній генерації, а також виходу з ремонту двох енергоблоків АЕС вже кілька днів планові вимкнення споживачів не застосовуються. Але це не скасовує потребу системно заощаджувати електроенергію.

«Якщо в системі знову буде зафіксований значний дефіцит, “Укренерго” буде вимушено повернутися до графіків відключень. Наслідки російського терору ще довго даватимуться взнаки», – додав він.

Нагадаємо, постанова Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 1127, ініційована Міністерством енергетики, гарантує промисловим споживачам стабільне постачання електроенергії за умови, що вони імпортують її частину.

Обсяг імпорту, потрібний для уникнення відключень, має складати 50% від фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді у жовтні – квітні та 30% – у травні – вересні.

До підприємств, які імпортуватимуть електроенергію, не будуть застосовуватись обмеження енергопостачання у разі їх запровадження. Можливі лише застосування спеціальних графіків аварійних відключень, введених системним оператором у разі екстреної ситуації для запобігання аварії в об’єднаній енергетичній системі.

Додамо, аби зменшити навантаження на енергосистему, мешканців Львівщини закликають економно споживати електроенергію щодня з 19:00 по 22:00 год.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-30 16:01:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин