Суспільне мовлення

День рідної мови: історії іноземців, які вивчають українську в Львові

Сьогодні, 21 лютого, в Україні відзначають Міжнародний день рідної мови. Суспільне поспілкувалось з іноземцями, які вивчають українську мову, бо захотіли навчатись і жити в Україні.

Алекс Каса приїхав в Україну 6 років тому з Еквадору, щоб вивчати фінанси та інвестиції в Львівському університеті імені Івана Франка. Наразі він випускник магістратури. Розповідає, що українську мову вивчив на підготовчому факультеті. Також дуже допомогло спілкування поза навчанням.

“Дуже тяжко для мене було казати “подорожувати”. Я сказав моїй подрузі, вона з Черкас, що мені тяжко, як сказати. А вона завжди: “Давай зі мною: по-до-ро-жу-ва-ти”. І я кажу “подорожувати” завжди, кожного дня. І коли я запропонував гуляти, вона сказала давай повтори “подорожувати”, потім було легко”, — каже студент.

Під час коронавірусу і на початку війни Алекс навчався дистанційно.

“Я готував в Еквадорі вдома борщ. Смачна їжа з України, я вмію готувати. Я сумував, коли був в Еквадорі, сумував за їжею з України. Я спілкувався з друзями у відеочаті і сказав, що хочу їсти вареники, хочу їсти чанахи, хочу борщ, солянку, гречку теж. Я сказав, я хочу повернутись”, — каже Алекс Каса.

Студент Алекс Каса. Суспільне Львів

Частина студентів-медиків другого курсу Львівського університету імені Данила Галицького навчається дистанційно. Ці студенти з Індії та Нігерії приїхали навчатись в Україну попри війну.

“Граматика українська є складною, але ми намагаємось вивчити”, — каже студентка Снєга Ядав.

Студентка Снєга Ядав

Студентка Снєга Ядав. Суспільне Львів

За словами викладачки Марти Дрогомирецької, на початку студентам складно вивчити звуки, які зазвичай не притаманні їхнім мовам.

“У моїй практиці були студенти з Лівану, які надзвичайно швидко опановували українську мову, через що? Через те, що вони не є замкнуті, вони не сидять в гуртожитку. Вони гуляють, відвідують кафе, зустрічаються з українськими студентами, тобто вони дуже швидко можна сказати, що без акценту розмовляли українською мовою, — каже Марта Дрогомирецька.

Студенти медичного університету

Студенти медичного університету. Суспільне Львів

Потім студенти навчаються читати українською та опановують граматику.

Лекції з української мови

Лекції з української мови. Суспільне Львів

Читайте також

“Є одна помилка”: львів’янка Христина Гоянюк перемогла у радіодиктанті третій рік поспіль

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проєкт “СпівРозмова”. У Львові навчають української мови, співаючи


Джерело: Суспільне мовлення України