Україна і світ

День літнього сонцестояння 2024: дата, традиції та заборони свята

Сонцестояння – унікальний момент, коли центр Сонця проходить або через найпівнічнішу точку, або через найпівденнішу точку нашої планети. За один рік Земля переживає два сонцестояння – зимове і літнє.

Факти ICTV дізнавалися, коли буде літнє сонцестояння 2024 року, які традиції цього дня і що потрібно робити.

Літнє сонцестояння 2024 року: дата та особливості

Літнє сонцестояння – це астрономічне явище, яке відбувається, коли вісь Землі максимально нахиляється до Сонця.

Зараз дивляться

У контексті астрономії таку подію пояснити легко: Земля, обертаючись навколо Сонця і по уявній осі, займає по відношенню до Сонця таке положення, коли сонячні промені в Північній півкулі падають на північний тропік. Якщо говорити простими словами, то день літнього сонцестояння – це момент, коли ми переживаємо найдовший день і найкоротшу ніч у році.

За астрономічним визначенням, саме в день літнього сонцестояння починається літо в Північній півкулі (там, де ми живемо). Відповідно, на південь від екватора, літо почнеться під час нашого зимового сонцестояння.

Також Літнє сонцестояння в народі називають середина літа, найдовший день або перший день літа.

 У 2024 році літнє сонцестояння відбудеться 20 червня. У Києві цього дня сонце встане о 4:46, а зайде о 21:13. Тривалість дня буде 16 годин 27 хвилин, а ночі  – всього 7 годин 33 хвилини.

Насправді, залежно від зсуву календаря, літнє сонцестояння відбувається щорічно 20 або 21 червня в Північній півкулі та 21 або 22 грудня в Південній півкулі.

Традиції та забобони літнього сонцестояння 2024 року

День літнього сонцестояння 2024 – найдовший день у році, який триває близько 17-18 годин. Сьогодні це явище легко пояснюється з погляду науки, але в народі люди знаходили свої тлумачення і придумали певні традиції.

Наприклад, наші предки в цю дату відзначали день Івана Купала, а після виникнення григоріанського календаря дати змістилися.

  • Традиційно, цього дня люди влаштовують пишні гуляння, стрибають через багаття, збирають цілющі трави, шукають квітку папороті, а молоді дівчата пускають вінки на воду.

Наші пращури вважали, що в день літнього сонцестояння вода має цілющі властивості, тому зранку збирали росу й умивалися нею. Люди вірили, що роса допоможе зберегти молодість і красу. Також вірили, що в ніч із 20 на 21 червня потрібно купатися у відкритих водоймах.

  • Раніше люди суворо дотримувалися традицій, які стосувалися природи і Сонця. Тому в день літнього сонцестояння потрібно було прокинутися до світанку, привітати сонце, випити чай з медом і весь день не вживати їжі тваринного походження.
  • Одяг у цей день краще обирати яскравий, з елементами жовтого кольору, як данину поваги сонцю.

Прикмети на 20 червня 2024 року

Більшість прикмет, забобонів і повір’їв про літнє сонцестояння беруть свій початок ще з давніх часів! Це й не дивно, адже раніше від погоди та природних явищ залежала якість життя наших предків.

У день літнього сонцестояння 2024 варто звернути увагу на такі явища:

  • багато роси – до гарного врожаю;
  • дощі, грози та хмари – до поганого врожаю;
  • багато зірок на небі – буде багато грибів восени;
  • прокинутися до світанку 20 червня – бути здоровим весь рік;
  • хлопець випадково облив дівчину водою – незабаром вони одружаться.

Цікавий момент, вважається, що люди, народжені 20 або 21 червня, мають дуже сильний енергетичний потенціал.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 12:10:55

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин