Суспільне мовлення

“Цілі на сезон максимальні”. Українські каратисти – про очікування від чемпіонату Європи-2023

Перші масштабні змагання 2023 року з карате стартують вже 22 березня.

Збірна України оголосила заявку на чемпіонат Європи в іспанській Гвадалахарі. Так, до складу команди потрапили одразу 22 спортсмени, які будуть виступати як у чоловічих, так і в жіночих змаганнях у дисциплінах “ката” та “куміте”.

Збірна України з карате візьме участь у чемпіонаті Європи-2023: склад команди та розклад змагань

Серед тих, хто опинився в складі національної команди, є й олімпійські призери Токіо Анжеліка Терлюга і Станіслав Горуна, чинна чемпіонка Всесвітніх ігор Аніта Серьогіна, а також бронзова призерка чемпіонату світу Галина Мельник.

Під час підготовки збірної України на олімпійській базі в Конча-Заспі Суспільне Спорт поспілкувалось із українськими каратистами про прийдешню континентальну першість в Іспанії.

Що сказали лідери збірної України з карате перед Євро

Лідерка світового рейтингу у вазі до 55 кг Анжеліка Терлюга зізналась, що хотіла б повторити результати торічного Євро, де вона виграла “золото”. Водночас 30-річна каратистка вже налаштовується на подальші старти сезону – Європейські ігри та чемпіонат світу. Зокрема, на Євроіграх вона може зустрітись із однією з головних конкуренток на татамі.

“Дуже хотілося б повторити результат минулого року, виграти перше місце. Я сподіваюсь, що все вийде. І це також буде класна перевірка перед Європейськими іграми. Я вигравала «срібло» Європейських ігор в 2019 році. Можливо, цього разу в Кракові буде останній шанс для зустрічі з моєю одвічною суперницею – Івет Горановою з Болгарії. Саме їй я поступилася у фіналі Олімпіади. Я побачила, що на континентальну першість вона змінила вагову категорію та буде боротися у вазі 61 кілограм. Але в рейтингу Європейських ігор вона лишається на третьому місці у категорії до 55 кілограмів, тобто має ліцензію. Якщо вона зараз на Євро не візьме ліцензію у новій вазі для себе, то точно поїде у моїй категорії, а вже потім перейде у вищу.

Чемпіонат світу – це поки що певна «стіна» для мене, бо мені не вдавалося досі піднятися на п’єдестал. Усі про це говорять і про це знають. Для мене, можливо, це болюча тема, бо я кожного разу віддаю всю себе, щоб підготуватись та зробити максимум. Винятком був хіба що рік з Олімпіадою, але й там я намагалась. Зараз мені важко будувати план, але я дуже цього хочу, буду концентруватись на ньому покроково. Спочатку Євро, потім Прем’єр-ліга, бо ці бали дуже важливі. Мені треба залишитись на першому місці, аби отримати ліцензію від української федерації та представити країну на чемпіонаті світу”, – розповіла Терлюга.

Дворазова чемпіонка Європи Аніта Серьогіна, своєю чергою, зазначила, що на прийдешньому Євро буде намагатись відпрацювати нові техніки з новими суперницями у її вазі – до 61 кг. Попри це, її ціль, як і в Терлюги, показати найліпший результат:

“Чемпіонат Європи – це можливість провести поєдинки з дівчатами, які зайшли нещодавно в мою вагу з різних країн. Матиму змогу з ними випробувати нові техніки. Останній місяць підготовки ми проводили в спарингах. Зважаючи на відео з сутичок, що ми записували, здається, що форму я набрала гарну. Думаю, що все має бути добре на Євро.

На Євро-2023 я буду лише в особистих. Вважаю, що в нас дуже багато ще молодих дівчат, а зараз особисті категорії зайняті мною, Анжелікою Терлюгою, Галиною Мельник. Інші теж повинні мати шанс завойовувати медалі Європи та світу.

Цілі на сезон максимальні – три «золота» – з Європи, Європейських ігор та чемпіонату світу. Також хочеться повторити успіх минулого року – це Grand Winner за підсумками Прем’єр-ліги. Мені дуже сподобався цей титул і цього року також його прагну”.

Українки Терлюга та Серьогіна здобули престижні нагороди Grand Winner з карате: що вони означають

Ще один призер Олімпіади-2021 Станіслав Горуна цього разу на Євро змагатиметься лише в командному куміте. В індивідуальному ж турнірі у ваговій категорії Горуни, до 75 кг, Україну представлятиме 21-річний Андрій Заплітний. За словами Горуни, на цю Європершість його головна мета та мотивація – історичне командне “золото”:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Зараз їду на чемпіонат Європи, де буду виступати в командному куміте. Поки є цей старт, і ще планую поїхати на чемпіонат світу. Побачимо, як ситуація складатиметься. У збірній є конкретна задача, і я мушу її виконати. Я сподіваюсь, що позитивно впливаю на команду, і моя присутність додає всім бадьорості, енергії. Команда – це моя головна мотивація. Це люди, із якими я пройшов багато. Через велику кількість років у різних ситуаціях – проблемних і радісних, але ми були разом. Ми знаємо вартість один одного, і між нами є міцні зв’язки. У мене є відповідальність перед командою – гідно виступити, і щоб разом зі мною ми потрапили до фіналу і взяли «золото» вперше в історії чоловічого командного куміте”.

Україна провела найрезультативніші Всесвітні ігри в історії та побила ряд власних рекордів

Що відомо

  • Чемпіонат Європи в іспанській Гвадалахарі триватиме з 22 до 26 березня. Очікується, що на цих змаганнях виступлять 547 спортсменів із 48-ми країн.
  • У 2022 році Україна посіла восьме місце в загальному медальному заліку Євро. Тоді в турецькому Газіантепі українці виграли одне “золото” та три “бронзи”.

Читайте також: Україна виборола чотири медалі на чемпіонаті Європи-2022 з карате: всі призери

  • Загалом за всю історію виступів на чемпіонатах Європи українські каратисти здобули 28 нагород: сім золотих, шість срібних і п’ятнадцять бронзових.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин