Україна і світ

Цифрова валюта в Україні: що це таке та коли запрацює

Про цифрову валюту в Україні почали говорити з 2016 року. У 2018 році було запущено проєкт, під час якого в обіг було випущено обмежену кількість е-гривні. Факти ICTV дізнавалися, що таке цифрова валюта в Україні та коли вона з’явиться.

Що таке цифрова валюта в Україні

Цифрова валюта – це цифрова форма гривні, емітентом якої є Національний банк України. Вона існує тільки у цифровому вигляді, на рахунках у спеціальних електронних гаманцях. Її не можна помацати, як звичайні купюри.

Як і готівка, гарантується державою. Це означає, що їй завжди буде ціна, і ви можете використовувати її для будь-яких платежів, де приймають гривні. На відміну від криптовалют, цифрова валюта не така мінлива і не використовується для сумнівних цілей. Цифрова гривня – це абсолютно новий платіжний засіб, який ніяк не пов’язаний із традиційною банківською системою.

Зараз дивляться

2021 року Міністерство цифрової трансформації України (Мінцифра) підписало меморандум зі Stellar Development Foundation з метою розробки національної цифрової валюти.

У чому відмінність електронних грошей від цифрових грошей

Цифрові валюти та електронні гроші пов’язані, але мають різницю. Подивімося на їхні особливості:

  • Електронні гроші зберігаються в банківських комп’ютерних системах. Вони забезпечені фіатними грошима (наприклад, доларами, євро). Використовуються для міжнародних платежів і замінюють готівку. Платіжні картки, онлайн-платежі та інтернет-покупки – це приклади електронних грошей.
  • Цифрові гроші існують виключно в електронному вигляді й ніколи не набувають фізичної форми.

Так, основна відмінність полягає в тому, що цифрові гроші завжди тільки в електронній формі, без можливості отримання фізичної форми.

Цифрова валюта має низку потенційних переваг:

  • Зниження транзакційних витрат, адже цифрові платежі можуть бути дешевшими, ніж традиційні платежі, оскільки вони не потребують участі посередників.
  • Цифрові платежі оброблятимуться швидше, ніж традиційні платежі.
  • Може надати доступ до фінансових послуг людям, які не мають банківського рахунку.
  • Вона стимулюватиме інновації у фінансовому секторі.

Які перспективи цифрової валюти в Україні

НБУ продовжує досліджувати можливість випуску е-гривні, а Мінцифра співпрацює з приватним сектором над розробкою інноваційних рішень на основі цифрової валюти.

Потенційні переваги цифрової валюти значні, але важливо усвідомлювати також і ризики. НБУ та інші органи влади працюють над тим, щоб розробити нормативну базу, яка сприятиме розвитку цифрової валюти, одночасно пом’якшуючи ризики.

Попри війну, проєкт е-гривня продовжує розвиватися. Його мета – визначити, чи готова Україна до масового випуску цифрової валюти. У жовтні 2022 року Укрпатент зареєстрував торгову марку е-гривня для НБУ.

Національний банк до кінця 2024 року планує провести відкрите тестування державної цифрової валюти — е-гривні. За прогнозами, у разі збереження темпів, у 2026 році Україна зможе перейти на е-гривню.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-18 19:54:08