Суспільне мовлення

“Цифрова Львівщина”: як у держархіві оцифровують документи

У Львівській обласній військовій адміністрації презентували результати програми “Цифрова Львівщина”. Зокрема, розповіли, для чого потрібно оцифровувати документи, що зберігаються в державних архівах. Суспільне дізнавалось, як це відбувається на практиці.

У Державному архіві Львівщини зберігається майже 2 мільйони 700 тисяч документів. Це одне з найбільших сховищ в Україні. Оцифровувати документи почали кілька років тому, активніше — останні місяці в межах програми “Цифрова Львівщина”.

“За допомогою цього сканера ми можемо книгу сканувати повністю, не розшиваючи її. Але бувають такі моменти, коли є щільний перепліт і не видно там дати чи початкових граф, тоді ми проводимо розшивання тієї книжки”, — каже архівістка Софія Матула.

Архівістка Софія Матула сканує метричну сторінку з метричної книги 80-річної давнини. Суспільне Львів

Віднедавна в держархіві з’явився великий сканер. Його передали швейцарські благодійники. Пристрій може сканувати декілька сотень сторінок на день. В установі кажуть, що люди часто звертаються із запитами щодо своїх репресованих родичів. Відтак, в архіві вже оцифрували чотири тисячі кримінальних справ радянського періоду.

“Окрім того, дуже затребуваними в нас є такі фонди, як Львівський магістрат. Це — забудова міста Львова. Так як зараз ведуться різні реставраційні роботи, реконструкції, якісь перебудови, якісь відновлювальні роботи, люди дуже часто звертаються: “Надайте документи, як воно виглядало першочергово в момент побудови”, — каже директорка Державного архіву Львівщини Ірина Мартенс.

"Цифрова Львівщина": як у держархіві оцифровують документи

На великому сканері можна сканувати декілька сотень сторінок на день. Суспільне Львів

Оцифровані документи поступово завантажують на сайт Держархіву. Відтак, користувачам можна буде отримати деяку архівну інформацію, не виходячи з дому.

“Оцифрування — одна із форм збереження нашої культурної спадщини. Тому що, наприклад, на відміну від музейних колекцій, специфіка архівних фондів полягає в тому, що найбільше значення має саме інформаційне наповнення. А збереження інформації можливе через оцифрування”, — каже голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

За словами Анатолія Хромова, під час війни багато архівних документів під загрозою знищення. Однак щоб оцифрувати всі документи архівів України, потрібно 200 років.

Читайте також

На Львівщині оцифрували ще сім пам’яток

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині від початку повномасштабної війни оцифрували понад 35 пам’яток архітектури


Джерело: Суспільне мовлення України