Україна і світ

Чорниці на зиму: смачні варіанти заготовок

Зима – це час, коли ми сумуємо за літом, по свіжих ягодах та фруктах, які дарують нам незабутній смак і вітаміни. Однак, завдяки заготовкам на зиму, ми можемо насолоджуватися шматочком літа навіть у найхолодніші місяці.

Чорниця – це справжній скарб наших лісів. Вона багата на вітаміни та антиоксиданти, які допомагають нашому організму боротися з хворобами. Але як зберегти ці корисні властивості на зиму? А чи можливо зробити це без цукру?

Отже, які заготовки можна зробити з чорниці на зиму з цукром та без нього – читайте в матеріалі.

Зараз дивляться

Чорниця на зиму без цукру

Ідеальний рецепт для тих, хто по тим чи іншим причинам не може вживати цукор.

Інгредієнти:

  • чорниця – 1 кг 200 г

Додатково:

  • банки півлітрові – 4 шт.

Приготування:

  1. У стерилізовані півлітрові банки викладаємо по 300 г чорниці. Кришками банки не накриваємо.
  2. На дно широкої каструлі викладаємо рушник та поміщаємо банки. Вливаємо теплу воду по плечики банок.
  3. Варимо на середні вогні, після закипання води, близько 35 хвилин. Нам потрібно, щоб ягоди пустили сік.
  4. Тепер пересипаємо ягоди з двох банок так, щоб заповнити дві банки з ягодами доверху.
  5. Банки з заготівлею виймаємо з каструлі та закатуємо стерилізованими кришками.

Варення з чорниці

Українські господині знають багато способів заготівлі з чорниці. Варення – один із найпопулярніших із них.

Інгредієнти:

  • чорниця – 1 кг
  • цукор – 600 кг
  • лимонна кислота – 1/4 ч. л.

Приготування:

  1. Ягоди не миємо, а добре перебираємо.
  2. Пересипаємо ягоди в каструлю та засипаємо цукром. Перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин.
  3. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо, періодично перемішуючи, 20-30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення приготування додаємо лимонну кислоту.
  4. Тоді розливаємо у стерилізовані банки і закатуємо.

Чорниця перетерта з цукром: рецепт

Для тих, хто любить ніжний смак чорниці і хоче зберегти максимум вітамінів, ідеально підійде рецепт перетертої чорниці з цукром без варіння.

Інгредієнти:

  • чорниця – 1 кг
  • цукор – 2 кг
  • сік лимона (не обовязково, за бажанням) – 1-2 ст. л.

Приготування:

  1. Ягоди миємо, відкидаємо на друшляк і залишаємо на 20 хвилин.
  2. Перекладаємо їх на деко чи тацю застелену паперовим рушником та залишаємо на 2-3 години (для повного висихання). *Важливо, щоб ягоди повинні бути сухими!
  3. Ягоди пересипаємо цукром і поливаємо соком лимона.
  4. Перекладаємо у чисті сухі баночки. Поміщаємо у холодильник на 2 доби. Час від часу банки струшуємо, щоб цукор краще розчинився.
  5. Потім викладаємо в іншу банку так, щоб вони були заповнені до самого верху.

Зберігаємо у холодильнику чи, переклавши в пластикові ємності або пакети, можна зберігати у морозилці.

Заморожування чорниці на зиму

Одним із найпростіших способів заготовки чорниці є заморожування.

Для цього потрібно:

  1. Ягоди перебрати, швиденько промити та обсушити їх на паперовому рушнику.
  2. Просушені ягоди (це обов’язкова умова), розкласти в контейнери або пакети для заморожування та помісити у морозильник.

Усім вдалих заготовок і смачної зими!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-18 19:47:06