Суспільне мовлення

Чим небезпечний сказ і як від нього вберегтись. Поради львівських медиків

Щодня до львівських травмпунктів звертаються по кілька людей, яких покусали домашні або безпритульні тварини. Укус зараженої сказом тварини є смертельно небезпечним для людини. Суспільне дізнавалось, як вберегтись від укусів тварин, яка ситуація із сказом на Львівщині, що робити після того, як покусала тварина та чи достатньо вакцин від сказу у медзакладах Львівщини.

Випадки сказу серед тварин зростають

За словами епідеміологині Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Ірини Фесенко, упродовж трьох місяців цього року на Львівщині зареєстрували 18 випадків сказу серед тварин — у 9 лисиць, 8 собак та одного кота. Це суттєво вище за аналогічний період минулого року. Зокрема, у січні цього року було 10 випадків, а за цей час торік лише два. У лютому цього року зареєстрували чотири випадки проти одного минулого року, а у березні виявили чотири випадки, натомість минулого року — три.

Найчастіше сказ фіксували у Дрогобицькому та Стрийському районах, поодинокі випадки були у Турківському, Яворівському, Миколаївському, Городоцькому та Бродівському районах Львівської області.

Майже у всіх випадках, за словами епідеміологині, собаки інфікувались від диких тварин, а саме лисиць, які заходили на подвір’я господарів. Оскільки на час дії воєнного стану відстріл лисиць не проводили, а ліки проти сказу з літаків розкидати заборонено, ймовірно це призвело до поширення сказу серед тварин.

Єдиним способом побороти хворобу є вакцинація домашніх тварин, але це господарі роблять неохоче. З початку року у районах, де зафіксовані випадки сказу, вакцинували понад 24 тисяч собак, 23 тисяч котів, 59 коней, 224 голови великої рогатої худоби і 70 голів дрібної рогатої худоби.

Хвороба, що вбиває

Собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей або тварин, потрібно негайно доправити до найближчої ветеринарної клініки та повідомити Держпродспоживслужбу для огляду й утримання під наглядом спеціалістів протягом 10 днів. Заражена тварина, яка не вакцинована, є вкрай небезпечною для людей — покусавши або обслинивши людину вона може занести сказ.

Як пояснив хірург лікарні Святого Луки Першого ТМО Володимир Жуковський, сказ — це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус, що характеризується важким ураженням центральної нервової системи і при відсутності своєчасної екстреної вакцинації є загрозливим для життя.

Сам сказ вважається невиліковним і майже у 100% призводить до смерті. У світі відомо лише про три випадки, коли хворобу вдалося вилікувати. На Львівщині останній смертельний випадок трапився у 2018 році.

Керівниця Львівського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України у Львівській області Наталія Іванченко зазначила Суспільному, що від початку цього року стало відомо про 23 випадки, коли людей покусали скажені тварини – з них 15 трапилось у січні та 8 у лютому. За березень статистики наразі немає.

За увесь минулий рік у Львівській області до закладів охорони здоров’я звернулись 2442 людини через укус (обслинення) тваринами, з них 50 людей покусали тварини, що хворі на сказ. Усі отримали курс щеплення.

“У 2022 році ми використали 4050 доз антирабічної вакцини, а у 2023 році — 508 доз”, — каже Наталія Іванченко.

Найчастіше людей кусають домашні собаки, рідше — кішки, кажани, їжаки. Розповсюджувати сказ серед тварин можуть лисиці і вовки. За словами Володимира Жуковського, навіть, здавалося б, безневинні білки, яких так люблять годувати у парках діти та дорослі, є дуже небезпечними. Вони, як і їжаки, єноти та інші теплокровні тварини є переносниками сказу. Не варто також забувати про небезпеку і від польових мишей та щурів.

У весняний і літній періоди кількість випадків укусу людей тваринами, а також поширення сказу збільшується. Як пояснюють медики, після зими тварини стають агресивними, а також в них збільшується народжуваність.

“Щодня до травмпункту лікарні Святого Луки звертаються по кілька людей із укусами тварин. Найбільший пік завжди припадає на весняно-літній період. Під час епідемії коронавірусу лікарня була більше спрямована на надання такої допомоги, тому чіткої статистики щодо укусів тваринами за попередні роки не маємо. Але якщо брати доковідний період, то, наприклад, у самому Львові за січень-лютий в середньому могло бути близько 30 випадків укусів у місяць, а у весняно-літній період кількість звернень сягала 70-90 в місяць. За рік цифра доходила до півтори тисячі випадків”, — каже Володимир Жуковський.

Куди звертатись після укусу тварини і яка профілактика

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від семи днів до трьох місяців, але може збільшуватися до одного чи трьох років, залежно від місця, кількості й глибини укусів, віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

У випадку укусу, обслинень чи подряпин від тварини, що заражена сказом, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою в найближчий медичний заклад. У Львові є три травмпункти, де цілодобово нададуть таку допомогу та за необхідності проведуть вакцинацію. Це травмпункти №1 на вул. Виговського, в лікарні Святого Луки на вул. Навроцького і в лікарні Святого Пантелеймона на вул. Миколайчука. За медичною допомогою також можна звернутися у найближчу поліклініку, амбулаторію.

За словами Володимира Жуковського, якщо людину вкусила тварина, їй мають ввести антирабічну вакцину або/та (у залежності ситуації) антирабічний імуноглобулін. Перше — це ослаблена культура, що викликає вироблення власного імунітету людини, а друге — готові антитіла до сказу, які знешкоджують вірус і його вводять у разі “небезпечних” укусів.

“Якщо укус нанесений в обличчя, шию, голову, верхні кінцівки, є множинні або дуже глибокі укуси, обслинення слизових оболонок тваринами, це дуже небезпечно і потрібно крім вакцинації ввести антирабічний імуноглобулін. Річ у тім, що вірус поширюється по нервових закінчення і йде так званий об’єкт периферії до центру, тобто уражається головний мозок. Якщо це трапляється, врятувати людину вже неможливо”, — пояснює хірург.

Хворих із сказом госпіталізують в інфекційну лікарню та проводять лікування. Початковими симптомами сказу є підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ. Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті зупинки роботи серця, дихання.

За словами Наталії Іванченко, імуноглобуліну на Львівщині достатньо. А ось вакцин не надто багато, але очікують надходження.

“Імуноглобулін вводять одноразово відразу при зверненні людини, а вакцини відповідно до схеми щеплень – на нульовий, далі 3-й, 7-й, 14-й і 29-й дні. Сьогодні вакцини у нас може не бути, але при потребі її перевозять з інших медичних закладів і навіть областей. Залишки вакцини розкидані по області. Деякі заклади охорони здоров’я закуповують її самі”, — каже Наталія Іванченко.

Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

Володимир Жуковський пояснив, як надати першу меддопомогу, що можна і чого в жодному випадку не варто робити.

“Коли вкусила тварина, ви можете знати, хвора чи не хвора вона на сказ. Найперше, що варто зробити, це добре промити рану мильною водою (краще господарським милом). Це механічно очистить рану, виведе з неї слину та бактерії, а також нейтралізує вірус та створить лужне середовище. Після промивання та обробки рани потрібно накласти антисептичну пов’язку і звернутись за медичною допомогою. Зволікати із зверненням або чекати до ранку не можна”, — каже Володимир Жуковський.

Для профілактики сказу також важливо:

  • регулярно вакцинувати свійських тварин;
  • уникати контактів з потенційно небезпечними тваринами;
  • не торкатися диких чи безпритульних тварин;
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);
  • виконувати правила утримання тварин.

Читайте також

На Львівщині зросла кількість випадків сказу серед тварин

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зареєстрували 18 випадків сказу від початку року. Яка ситуація на Львівщині


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин