Україна і світ

Чим корисний буряк: властивості та цікаві факти


Буряк — це справжній суперфуд, без якого неможливо уявити українську кухню. Його яскравий колір і натуральна солодкість додають стравам насиченого смаку і особливого колориту.

Але мало кому відомо, як він впливає на організм. Про переваги і протипоказання овоча – на Фактах ICTV.

У чому користь буряка

Обидві частини буряка – коренеплід і листя – мають безліч цінних властивостей.

Зараз дивляться

Буряк містить бетаїн – речовину, яка підтримує здоровий стан печінки та захищає від жирових відкладень. Причому овоч настільки ефективний, що його навіть використовують для очищення промислових стічних вод від важких металів.

Овоч також багатий на антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, знижуючи ризик хронічних захворювань і старіння.

Клітковина допомагає нормалізувати роботу кишківника, зменшує закрепи, стабілізує рівень цукру в крові, що  важливо для людей з діабетом.

Завдяки високому вмісту заліза та фолієвої кислоти, буряк може бути корисним для тих, хто страждає на анемію, низький рівень гемоглобіну, втому і слабкість.

Цікаво, що буряковий сік покращує витривалість та спортивні результати. Оксид азоту, який виробляється з нітратів буряка, ефективний під час фізичних навантажень.

Тож не дивно, чому цей напій став дуже популярним на різних змаганнях, зокрема Олімпіаді.

Листя буряка також містить велику кількість вітамінів A, C, K та фолієвої кислоти та мінералів. Це позитивно впливає на імунну систему, шкіру, зір, кісткову тканину і кровотворення.

Буряк: користь і шкода

Попри користь, вживати буряк можна не всім.

Через високий рівень оксалатів і нітратів овоч слід обмежити тим, хто має схильність до гіпотонії, алергії (навіть на воду), утворення каменів у нирках, а також синдромом подразненого кішківника та людям з гемохроматозом (порушенням обміну заліза).

Рекомендації щодо вживання

Коренеплід можна їсти вареним, запеченим, смаженим або сирим у салатах. Листя здебільшого використовують  як додаток до салатів, супів або як гарнір, приготований на парі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Healthline

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-19 12:36:29