Україна і світ

Дійте виважено! Як позбутися кажанів в оселі


Непроханим гостем у вашій оселі може стати кажан. Якщо не вжити певних заходів, то він може залишитися там надовго. А це не надто вдале сусідство, враховуючи певну небезпеку для здоров’я людини. Як позбутися кажанів – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт Олексій Колесник.

Причини позбутися кажанів в оселі

В Україні розпочався сезон міграції кажанів, усі види яких є червонокнижними та рідкісними. А це означає, що їх не можна вбивати.

Жодні інфекції від кажанів до людей повітряно-крапельним шляхом не передаються. До того ж, ці тварини не мають спільних із людиною паразитів. Однак певна небезпека від такого сусідства все ж таки є.

– Хоч зазвичай кажани і не становлять серйозної загрози людям, а й навпаки, приносять користь, контролюючи чисельність шкідливих комах. Їхнє надто близьке сусідство може нашкодити, адже кажани бувають переносниками сказу та інших захворювань, – зауважує наш постійний експерт Олексій Колесник.

Тож у разі прямого контакту з людиною через подряпину чи укус, наприклад, є ризик заразитися сказом або іншою хворобою. Таким чином, краще розуміти, що робити, якщо завелися кажани у будинку.

Причини появи кажанів в оселі

Хоча кажани не агресивні щодо людей та не їдять їжу зі столу, не гризуть матеріали, з яких побудований дім, їхнє сусідство може бути мало приємним. Чому ж вони залітають до помешкання людей?

Кажани оселяються у будівлях через те, що природних сховищ стає все менше. Насправді, кажанів цікавить лише можливість сховатися у порожнинах будинків, оскільки вони не здатні самі будувати собі сховища. Вирубка лісів і освоєння печер – основні фактори, які змушують рукокрилих переселятися в міста й селища.

– Потрапляти у помешкання вони можуть у пошуках укриття або домівки, якщо у вас є поруч багато комах і водойм. А через розширення людської діяльності кажанам може бути все важче знаходити природні місця для проживання, – зауважує наш постійний експерт Олексій Колесник.

Якщо кажани вам не заважають, то нехай мешкають поруч. Вони будуть корисними, полюючи за нічними комахами упродовж всього літа. Однак, якщо це провокує неспокій, то далі розберемося, як вигнати кажана з квартири.

Що робити, якщо завелися кажани

Найлегший спосіб позбутися небажаного сусідства – дочекатися осені, коли настануть нічні заморозки і кажани відлетять. Вони не можуть жити за мінусових температур на горищі або даху будинку.

Але якщо кажан просто залетів до вас в оселю, тоді дійте так.

– Якщо до вас завітав кажан, відчиніть вікно та обережно, за допомогою рушника, спрямуйте його туди, – каже наш постійний експерт Олексій Колесник.

Якщо тварину не вдається спрямувати до вікна, дочекайтеся, поки кажан заспокоїться і перестане літати. Після цього одягніть міцні будівельні рукавички або візьміть ганчірку з щільної тканини й обережно покладіть гостя в картонну коробку.

– Можна накрити кажана коробкою, протиснувши між ним і поверхнею картонку, потім проробити отвори для повітря і випустити увечері на вулицю, – говорить наш постійний експерт Олексій Колесник.

У разі, коли ви переймаєтеся, що можете нашкодити кажанам, зателефонуйте до експертів із порятунку диких тварин: Українського центру реабілітації рукокрилих, Команди порятунку тварин Києва тощо.

Телефон

Фото: Pixabay

Також не завадять певні запобіжні заходи, щоб кажани не залітали до вашої оселі. Встановіть протимоскітні сітки на вікна та зачиняйте їх, а також двері в тих приміщеннях, якими не користуєтеся.

Який запах не переносять кажани

Кажани дуже чутливі до шуму, яскравого світла та запахів. Кориця, м’ята або часник будуть їх відлякувати. Тож розкладіть ці рослини у себе на горищі – і ці тварини не будуть відвідувати ваш будинок.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, як позбутися мурах у будинку.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-22 18:00:51