Україна і світ

Чим корисний арахіс: все про смачний продукт У чому користь і шкода арахісу та як він впливає на організм. 15 Серпня, 12:27


Арахіс часто помилково приймають за горіх, хоча насправді він є представником бобових. Найближчі його родичі  – це сочевиця та квасоля, а не мигдаль чи фундук.

Цей продукт походить з Південної Америки, де його вирощували ще до появи європейців. Іспанські завойовники привезли арахіс до Європи, звідки він згодом поширився на Африку, Азію та Північну Америку і найбільшу популярність здобув у США.

Він став невід’ємною частиною американської культури – сьогодні тут щорічно споживають понад 1,5 млрд фунтів арахісового масла.

Зараз дивляться

В Америці навіть існує Національний день арахісу, який святкують 13 вересня. Це чудова можливість відзначити цей смачний і корисний продукт, спробувати нові рецепти або просто насолодитися улюбленими стравами.

Однак арахіс використовують не лише у кулінарії. З нього виробляють масло, борошно, а також додають до мила та інших косметичних продуктів.

У чому користь і шкода арахісу для організму – у матеріалі Факти ICTV.

Чим корисний арахіс

Харчова цінність та антиоксиданти. Арахіс багатий на білки, здорові жири, вітаміни та мінерали.

Він є чудовим джерелом мононенасичених жирів, що сприяють зниженню рівня поганого холестерину  і антиоксидантів, зокрема ресвератролу, які можуть можуть захистити від ракових захворювань та інших хронічних хвороб​.

Це також знижує ризик серцево-судинних захворювань, інфарктів і інсультів.

Регулювання цукру в крові. Користь арахісу відчувають люди з діабетом ІІ типу, оскільки це допомагає стабілізувати рівень глюкози в крові.

Зниження ваги. Дослідження показують, що споживання арахісу може сприяти контролю над вагою, оскільки він викликає відчуття ситості та зменшує апетит. Це важливий фактор для тих, хто прагне схуднути​.

У чому небезпека арахісу

Користь і шкода арахісу взаємопов’язані, адже з одного боку у нього є переваги, але з іншого — недоліки.

Він здатний викликати алергічні реакції і спричиняти проблеми з травленням через грибок, який виробляє афлатоксин – канцерогенну речовину.

Тому людям, схильним до алергії, варто повністю відмовитися від бобового продукту. Також слід бути обережним з кількістю солі та доданих олій у снеках, цукерках та інших солодощах з арахісом​.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Health

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 12:30:10