Україна і світ

І все лікування нанівець: у МОЗ назвали основні помилки під час приймання ліків


Експерти Міністерства охорони здоров’я України назвали основні помилки під час прийому ліків, які здатні звести нанівець усе лікування.

Ігнорування взаємодії ліків з їжею та напоями

Завжди уважно читайте інструкцію до лікарського засобу. Вона може містити застереження про вживання препарату з певними напоями та їжею.

Наприклад, грейпфрутовий сік здатен знижувати або навпаки підвищувати абсорбцію деяких ліків. Якщо ви не впевнені щодо будь-яких взаємодій, проконсультуйтеся з фармацевтом в аптеці або вашим лікарем.

Неправильне зберігання

Дотримуйтесь умов зберігання, щоб препарат не зіпсувався і не втратив своєї ефективності. До речі, найневдаліше місце для аптечки – ванна кімната, для якої характерні підвищена вологість і нестабільна температура.

Неправильне дозування

Ліки слід вживати саме в тих дозах, які призначив лікар. Медичний фахівець визначає дозування, враховуючи ваш вік, вагу, загальний стан тощо. Не змінюйте його – це може призвести до того, що ліки не подіють або спричинять побічні ефекти.

Нерегулярність вживання

Недотримання алгоритму прийому ліків призводить до неправильної концентрації препарату в організмі. Як результат – вони не будуть діяти належним чином.

Недотримання правил вживання

Важливо вживати препарат саме так, як зазначено в інструкції – перед їжею, під час їди або після – щоб забезпечити його правильне всмоктування.

У МОЗ закликають, вживати ліки правильно, щоб отримати бажаний ефект від лікування. Якщо є сумніви, питання – проконсультуйтеся з лікарем. Завдяки сервісу е-рецептів для пацієнтів це максимально зручно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 12:02:24