Україна і світ

ETIAS для українців: скільки коштує дозвіл на в’їзд до ЄС

Фото: Pixabay

Згідно з новими правилами ЄС, українці, як і громадяни багатьох інших країн, зобов’язані будуть проходити додаткову реєстрацію через систему ETIAS перед поїздками до країн Шенгенської зони. Ця процедура передбачає сплату збору.

Факти ICTV дізнавалися, що таке ETIAS та якою буде плата за в’їзд в ЄС.

Система ETIAS: що це

З травня 2025 року правила подорожей для українців до Європи зазнають змін. Для в’їзду до країн Шенгенської зони буде необхідно отримати електронний дозвіл ETIAS. Це нова система, яка запроваджена Єврокомісією у 2016 році як відповідь на виклики безпеки. Вона передбачає попередню перевірку даних мандрівників.

Хоча процедура отримання дозволу є доволі простою, українцям варто заздалегідь ознайомитися з новими вимогами, щоб уникнути несподіванок під час подорожі.

Європейська система інформації та авторизації подорожей (ETIAS) є електронною платформою, яка передбачає онлайн-реєстрацію та перевірку даних громадян країн, що мають безвізовий режим з країнами Шенгенської зони.

Ця система дозволяє прикордонним службам отримати необхідну інформацію про мандрівника до його прибуття, що сприяє пришвидшенню процедур перетину кордону та підвищенню рівня безпеки в Європі.

Як подати заявку на ETIAS для українців

Отримання дозволу на подорож ETIAS є досить простим і зручним. Все, що вам потрібно зробити, це:

  • На офіційному порталі Європейської системи інформації та авторизації  або через мобільний додаток ETIAS треба заповнити електронну форму. Поки розділ заявок не працює.
  • Підготувати свій паспорт та вказати дійсну електронну адресу. Паспорт повинен бути біометричним.
  • За платний в’їзд в ЄС доведеться викласти 7 євро. Це одноразова плата за оформлення анкети.

Як довго діє ETIAS

ETIAS – це не віза, а електронний дозвіл на подорож, який дозволяє громадянам країн з безвізовим режимом, зокрема України, відвідувати країни Шенгенської зони.

Дозвіл ETIAS діє протягом трьох років або до закінчення терміну дії паспорта, який ви вказали під час подання заявки.

Маючи дозвіл ETIAS, ви можете перебувати на території країн Шенгенської зони безперервно не більше 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ETIAS спрощує процедуру подорожей до Європи для громадян країн з безвізовим режимом. Заповнивши онлайн-анкету та сплативши невеликий збір, ви отримаєте дозвіл, який дасть вам змогу вільно подорожувати країнами Шенгенської зони протягом трьох років.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 13:40:31