Україна і світ

Щоденне вживання курячого бульйону може уповільнити старіння, але лише за однієї умови – експерти


Щоденне вживання курячого бульйону не дуже покращить ваше здоров’я, але бульйон із курячих кісток цілком може.

Таке твердження відстоює лікарка-дієтологиня Стеф Грассо. Вона веде свої просвітницькі лекції в TikTok , Instagram і на YouTube.

Куряче м’ясо добре, але курячі кістки – краще

Курячому бульйону приписують безліч переваг. І не безпідставно. Він може зігріти в холодні дні. Спортсмени, які змагаються протягом багатьох виснажливих годин, отримують курячий бульйон, щоб відновити частину втраченого натрію через піт.

Курячий бульйон також є пікантною основою для супів, рагу та каш.

– Незважаючи на те, що курячий бульйон має чудовий смак, ви не знайдете в ньому багато поживних речовин, – зазначає дієтологиня.

А от бульон з курячих кісток – гомілок, крил, хребта пропонує більш значні переваги, особливо коли йдеться про вміст колагену.

Колаген і амінокіслоти уповільнюють старіння шкіри

Грассо запевняє, що саме колаген і амінокислоти з курячого бульйону допоможуть покращити шкіру, яка з віком зазнає змін.

За словами дієтологині, бульйон з курячих кісток мусить варитися вариться не менше 12 годин.

– Процес повільного кипіння допомагає витягувати не тільки колаген, але й інші корисні поживні речовини, желатин і мінерали з кісток, що сприяє покращенню текстури шкіри та загального стану, — каже Грассо.

Грассо наголошує, що кістковий бульйон з додаванням овочів містить такі амінокислоти, як гліцин, пролін і гідроксипролін, які стимулюють вироблення колагену в організмі.

Ці амінокислоти, за словами дієтологині, також допомагають загоєнню ран.

Гоять рани, зменшують остеопороз і запалення кишківника

Певні поживні речовини в курячо-овочевому бульйоні можуть допомогти людям похилого віку уповільнити прогресування остеопорозу.

Наукова стаття з Journal of Food Science доводить, що курячо-овочевий кістковий бульйон містить хондроїтинсульфат і гіалуронан, які можуть зменшити руйнування кісток.

А згідно зі статтею в Medicine, кістковий бульйон також запобігає запаленню в кишківнику.

– Після того, як ви зварили бульйон, процідіть суміш і заморозьте порціями по одній чашці, – радить Грассо.

Хоча пити бульйон з курячих кісток щодня можна у будь-яких кількостях, краще обмежитися однією чашкою.

Інколи кістки курки можуть містити, хоч і в мікродозах, свинець та інші важкі метали.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: HealthDigest

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 13:59:31