Україна і світ

Чи потрібно будити новонародженого для годування: що каже педіатр

Годування новонародженого – один із найбільш важливих аспектів догляду за немовлям. Він може викликати багато запитань у молодих батьків.

Факти ICTV запитали в лікаря-педіатра Світлани Веретенко, чи потрібно будити новонародженого для годування вночі і вдень та як зрозуміти, що в немовляти все добре з харчуванням.

Чи потрібно будити новонародженого для годування вдень

Перший час життя новонароджені мають дуже маленький шлунок, тому потребують частого годування.

Зараз дивляться

– Рекомендовані часті прикладання малюка до грудей. У перші тижні життя максимальний інтервал між прикладаннями має становити не рідше, ніж один раз на 3-4 години, – зазначає педіатр.

Інколи, коли настає час приймання їжі, дитина спить.

Тоді в батьків виникає питання – чи потрібно будити новонародженого для годування.

– Немовля фізіологічно ще не може спати увесь час, не прокидаючись на годування. Якщо таке трапляється, то дитину рекомендовано розбудити, – наголошує експертка.

Чи потрібно вночі будити новонародженого для годування

У перші місяці життя для немовляти і для мами важливі нічні годування.

Сон новонародженої дитини дуже поверхневий, він складається лише з епізодів дрімання та активності.

– В перші три місяці життя дитина ще не розрізняє добові ритми (день-ніч), і в цьому віці нічні годування є дуже важливими, тому краще дитину розбудити – каже лікарка.

Нічні годування також важливі і для матусі, адже вони сприяють підтримці лактації.

У нічний час відбувається найбільша секреція пролактину (гормон, який підтримує лактацію). Виділяється він у відповідь на смоктання та стимуляцію сосків під час годування грудьми.

– Також часті прикладання до грудей дають змогу попередити застій молока (лактостаз) та виникнення маститу, – говорить експертка.

Як зрозуміти, що в немовляти все добре із харчуванням

Згідно із сучасними рекомендаціями, дитина до шести місяців має отримувати виключно грудне молоко або адаптовану молочну суміш на вимогу.

Експертка радить батькам навчитися розрізняти ознаки голоду: коли дитина робить смоктальні рухи губками, повертає голову та шукає груди, метушиться, відкриває ротик тощо.

– Також мамі варто орієнтуватися на те, чи вистачає дитині молока, – говорить лікарка.

Якщо молока новонародженому достатньо, то в нього будуть регулярні часті сечовипускання, сеча водночас буде світла та прозора.

Необхідно відстежувати динаміку ваги (в нормі це мінімум 500 г/місяць або 125 г/тиждень у перші місяці життя) та стан грудей мами (немає ущільнень, болю, відчуття набряклості тощо).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-06 13:55:04