Україна і світ

Через відключення електроенергії зростання ВВП України сповільнилось – Мінекономіки

Темпи зростання економіки України сповільнились. У першу чергу така тенденція спостерігається через відключення електроенергії.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Так, наприклад,  у квітні ВВП виріс на 4,3%, у травні на 3,7%, а у червні на 1,1%.

Зараз дивляться

– Основним чинником сповільнення темпів росту економіки стали відключення електроенергії через її дефіцит. Але попри негативні чинники, економічне відновлення продовжується, – наголошує відомство.

Зростання ВВП України

Не дивлячись на негативні тенденції, ВВП України продовжує зростати, хоч і більш повільно. Так у червні цей показник додав 1,1% (±1%) порівняно з цим періодом минулого року. За перше півріччя зростання ВВП оцінюється на рівні 4,1% (±1%) порівняно з аналогічним періодом минулого року.

– Протягом червня економіка функціонувала в складних умовах відключень електроенергії, що послабляло економічну активність як підприємств, так і споживачів. Проте, завдяки високому рівню адаптивності до складних умов і досвіду реагування на такі виклики, українська економіка продовжила зростання.

Серед факторів, які цьому сприяли, також є високі  темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу та ранній початок збору врожаю озимих культур, – каже перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона додала, що до позитивних чинників, які впливали на економічне зростання можна віднести і стабільну роботу Українського морського коридору та можливості окремих підприємств забезпечувати собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту.

У червні збереглася позитивна динаміка у внутрішній торгівлі, будівництві, тваринництві.

Основними нерозв’язаними проблемами залишаються високі ризики безпеки та наслідки руйнування енергетичної інфраструктури. Відновлення енергетики потребує часу та ресурсів, що, за прогнозами, може стримувати темпи виробничої активності. Також негативними чинниками залишаються логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці.

Динаміка зростання економіки у першому півріччі 2024 року відповідає оновленому урядовому прогнозу, згідно з яким зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 17:38:06