Суспільне мовлення

“Цей світ вертеп”. У Львові готують концерт до Дня народження поета Грицька Чубая

До дня народження українського поета Грицька Чубая у Львівській опері відбудеться концерт “Цей світ вертеп”. 23 січня поету мало б виповнитися 74 роки. Епіграфом вечора стануть і рядки автора. Під час концерту прозвучать пісні і колядки у виконанні дітей поета — Тараса і Соломії Чубай.

Тарас та Соломія Чубаї виступатимуть у супроводі симфонічного оркестру та музичного гурту.

“Я буду з проектом “Поети”, яких любив тато. Я буду на їхні вірші співати з симфонічним оркестром INSO-Lviv Orchestra. Також на його слова будуть композиції і на слова поетів, які є татовими фанатами, наприклад як Сергій Жадан, який каже, що я не розлучаюся з збірочкою твого батька, а Тарас вже буде окремо грати теж на слова тата дуже багато поезії”, — розповідає донька поета, музикантка Соломія Чубай.

Вдома у Соломії зберігається частина бібліотеки батька. Пригадує, що по смерті батька, мама і друзі збирались і відзначали його день народження.

Бібліотека Грицька Чубая. Суспільне Львів

“Я більше про тата говорю, його біографію, тому що готувала фільм, а Тарас буде більше як про поета Грицька Чубая, я думаю, що всі відчують присутність тата. Я думаю, що для тата це би теж була велика честь, що про нього будуть говорити в опері”, — каже Соломія Чубай.

Напередодні, у четвер, 19 січня в українських кінотеатрах відбудуться прем’єрні покази фільму “Чубай. Говорити знову”. Документальний фільм з художніми елементами можна буде переглянути і у Львові.

“Загалом фільм він добрий тим, що показує власне Грицька Чубая — поета, якого вже знищило КГБ, знищила практично Росія. Мені здається, що зараз в час війни, тому що ми всі зараз говоримо про пост синдром військовий, про травму, про ще шось і власне треба говорити про те, що Росія це робила завжди з українцями”, — каже Соломія Чубай.

"Цей світ вертеп". У Львові готують концерт до Дня народження поета Грицька Чубая

Вулиця Грицька Чубая у Львові. Суспільне Львів

Також в понеділок, 23 січня, у Львові відкриють вулицю Грицька Чубая. Комунальні служби вже встановили відповідні вказівники.

Грицько Чубай — видатний український поет, перекладач, художник, мистецтвознавець. Один із лідерів українського літературно-мистецького андеграунду 1960-их, 1970-их та 1980-их років, видавець самвидавного літературно-мистецького часопису Скриня (1971). Батько лідера гурту “Плач Єремії” Тараса Чубая та Соломії Чубай — авторки проєктів “Грицько Чубай. “П’ятикнижжя” та “Колискові для Олекси”.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові тривають зйомки телепроєкту “Чубай. Говорити знову”


Джерело: Суспільне мовлення України