Суспільне мовлення

“Це шкідливо для загальної справи” — військовослужбовець ЗСУ про вручення повісток замість покарання

Шістьом фігурантам справи про “п’яні” вечірки вручили повістки до військкомату. Військовослужбоці, які боронять Україну, кажуть, що повістка – не може бути покаранням, адже на “нулі” важлива довіра між побратимами. Про це у ефірі Суспільне. Спротив розповів військовослужбовець 103 бригади Сил ТрО Віктор Біщук.

Військовий вважає, що повістка не може бути покаранням. Зокрема, через те, що порушує законодавчу логіку, адже злочини мають розслідувати.

“Якщо ці люди обвинувачені у злочині, то розслідуйте, нехай несуть покарання відповідно до Кримінального кодексу. А так ви просто усунулися від розв’язання проблеми, хлопці мають повістку, підуть служити, і вони зникнуть з поля зору суспільства, і вашої, як правоохоронців”, — каже військовослужбовець.

Окрім цього, за словами Віктора, це несправедливо стосовно військовослужбовців, які боронять Україну.

“Поруч зі мною, в моїй бригаді, в інших підрозділах ЗСУ, захищають Україну кращі люди. Це артисти, митці, підприємці, люди різних професій, які полишили свої родини, свої роботи. Вже рік вони на сході України жертвують своїм життям, своїм здоров’ям і прирівнювати до малолітніх злочинців — це щонайменше несправедливо”, — каже військовослужбовець 103 бригади Сил ТрО.

За словами військовослужбовця, крім цього таких людей військові не бажають бачити поруч, адже на війні важлива довіра до побратимів.

“Перш за все, на передовій важить довіра. Я мушу довіряти тим людям, які є зі мною пліч-о-пліч, які є позаду мене і я точно не можу довіряти цим людям, дивлячись ті уривки новин про цю ситуацію. Жодної мови про якусь військову дисципліну тут не може бути. Це не просто несправедливо, це ще й шкідливо для загальної справи і для перемоги загалом”, — додає Віктор Біщук.

Військовослужбовець вважає, що потрібно відходити від радянського уявлення про армію, як покарання. Адже, в Україні з 2014 і 2022 року армія — це найкращі люди. ЗСУ не варто прирівнювати до злочинців.

Адвокат Михайло Ілляшев вважає оцінку військового швидше моральною. За його словами, повістка дійсно не може бути засобом покарання у юридичному аспекті. Водночас під час воєнного стану кожна людина, яка може потенційно захищати Україну, повинна бути на обліку у військкоматі.

Читайте також

Що відомо про справу “пʼяних” вечірок в Києві

31 січня 2023 року громадська діячка та режисерка Ярослава Кравченко на своїй Facebook-сторінці розмістила допис про “малолітніх пацанів із Франківська, які переїхали в Київ з Івано-Франківська і почали влаштовувати вечірки. На них запрошували дівчат, яких “накачували” алкоголем та, ймовірно, підсипали снодійне з наркотичною дією.

Хлопці на камеру знущалися з напівпритомних дівчат, роздягали їх, знімали на відео статеві органи та ґвалтували пальцями. Відео організатори вечірок публікували в закритих Telegram-каналах та в Instagram.

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко зазначила 31 січня, що Нацполіція оперативно взяла інцидент в роботу.

Правоохоронці 1 лютого розпочали кримінальне провадження після того, як в інтернеті оприлюднили контент “п’яних” вечірок. Вони провели обшуки за місцем мешкання фігурантів у Києві та Івано-Франківській області.

Як повідомили Суспільному у поліції, двом фігурантам оголосили про підозру, ще шістьом людям вручили повістки до військкомату.

Згодом правоохоронці затримали двох організаторів “пʼяних” вечірок у Києві. Наразі вони перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Їм загрожує до 7 років позбавлення волі.

Повістки до військкомату вручили не лише організаторам “п’яних вечірок” у Києві, але й адвокату Артему Захарову. Він у коментарі Суспільному розповів, що був там лише як захисник під час обшуку.

Читайте також

Попри повідомлення про новий наступ РФ західні посольства залишаються в Києві — Кулеба

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

СБУ заявила про ліквідацію схеми розкрадання коштів на харчування ЗСУ на понад 100 млн грн


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин