Суспільне мовлення

“Був бойовий і говорив відкрито”. Спогади про Юрія Шухевича

Ввечері, 21 листопада, після лікування в Німеччині помер колишній політв’язень та син головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича Юрій Шухевич, Йому було 89 років. Суспільне записало спогади про Юрія Шухевича.

Приміщення львівської тюрми на Лонцького. Суспільне Львів

Це — приміщення львівської тюрми на Лонцького, що нині дії як музей. У цій політичній в’язниці, у одній із камер юний Юрій Шухевич впізнавав тіло батька, головного командувача УПА Романа Шухевича.

17-річний Юрій на той момент вже кілька років перебував у дитячому будинку, куди його помістили співробітники безпеки радянського уряду.

“Коли він переконався, що справді перед ним його полеглий батько, він нахилився і поцілував йому руку. Є речі вічні і він цю вічну річ по суті сказав. Є жести, які кричать без слів, і в цей власне момент, за спогадами, чекісти його взяли і швидко вивели”, — розповідає наукова співробітниця музею “Тюрма на Лонцького” Олеся Ісаюк.

За два місяці до повноліття Юрію Шухевичу присудили перші 10 років за політичну діяльність батька. Загалом у таборах та в’язницях чоловік провів близько 30 років свого життя.

Дружина Романа Шухевича Наталія, разом з двома дітьми мала можливість виїхати на захід, але залишалась на території України.

“Мамуся дуже молилась за нас з Юрком ну і може гени щось дали, у всякому разі, я дякую Богові, що я така як є. Така доля в нас, я не нарікаю, не нарікаю, тому що так мало бути. Не дарма він казав: “Мамуся, знаєш як я тебе люблю, а Україну люблю більше”, — розповіла сестра Юрія Шухевича Марія Шухевич-Трильовська.

Ось як сам Юрій Шухевич пригадував слова свого батька:

“Мій батько колись мені сказав: “Юрко здатний великі труднощі в житті пережити, жити таким важким життям, але я впевнений, що душі його не зломлять” і я би міг з гордістю сказати батькові: “Ти не помилився”.

Петро Франко заснував товариство політичних в’язнів і репресованих, серед яких і Юрій Шухевич.

"Був бойовий і говорив відкрито". Спогади про Юрія Шухевича

Петро Франко, товариш Юрія Шухевича. Суспільне Львів

“На різних політичних заходах малолітніх в’язнів він всюди був запрошений, він завжди мав своє слово. Хоч не завжди ми погоджувалися один з одним. Ну то є нормальні речі, знаєте, бо Юрко був такий більш бойовий і говорив відкрито. Мені би не хотілося називати всі прізвища людей, які ламали нас. Бо нас ламали більше, ніж нам шось помагали”, — каже засновник Львівського товариства політв’язнів та репресованих Петро Франко.

Коли Юрій Шухевич мав можливість повернутись до України, він оселився у Львові, отримав звання Героя України, вів політичну діяльність. Через його ініціативу вояки УПА тепер мають статус борців за незалежність України.

“Мусять бути українці для України, ті які щось дадуть тій Україні, бо як будуть такі українці, то вона буде та Україна”, — сказав Юрій Шухевич.

Читайте також

Родина, яка змінила Україну. Історія Шухевичів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Помер колишній політв’язень Юрій Шухевич


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин