Суспільне мовлення

Більшість учнів навчаються дистанційно: на Львівщини підтопило шкільне укриття

У Червонограді на Львівщині підтопило шкільне укриття. Через це більшість учнів уже кілька тижнів перебувають на дистанційному навчанні. У школі кажуть, що підрядники відмовляються від робіт.

Алла Березюк — мама двох школярів з Червонограда. Уже майже три тижні учні місцевої гімназії на дистанційному навчанні. Бо шкільне укриття почало затоплювати.

“У жовтні я фотографувала взуття свого сина повністю в болоті, який повернувся з укриття. Але вони могли ще в нього спускатися. А от вже така критична ситуація — після аварії в мережах, коли нам вже написали, що діти в школу не підуть. Але я розумію, що дирекція школи не може проводити такі капітальні роботи. Саму аварію на мережах ліквідували. Але підвал треба осушити, щось зробити з тим, щоб не підіймалася вода”, — каже мама школярів Алла Березюк.

Мама школярів Алла Березюк. Фото: Суспільне Львів

У гімназії кажуть, що проблема з підтопленням підвалу — не нова. Однак минулого року ситуація ще не була критичною. Директорка гімназії розповідає, що облаштовували укриття згідно з вимогами: місцями для сидіння та санвузлами. Але з настанням холодів і дощів сховище почало затоплювати водою.

“На превеликий жаль, коли випав сніг і почав танути, то з’явилася вода. Потім вона почала потихеньку спадати. Вже десь від початку другого семестру вона ніби спадала. І ось, коли ми прийшли після вихідних в понеділок, води стало багато. В міську раду ми зверталися і неодноразово. Кошти нам виділялися. Але не знайшлося підрядника, який би виконав роботи. Очевидно, роботи тут дуже непрості. Треба фахівців, таких вузьких спеціалістів”, — каже директор гімназії імені родини Луговських Любов Денисюк.

На Львівщини затопило шкільне укриття

Так виглядає шкільне укриття 25 січня 2023 року.

Наразі на заняття ходять лише учні молодших класів. Під час повітряної тривоги вони користуються укриттям у сусідній школі. Всі інші гімназисти — на дистанційному навчанні.

“Проблема, що чомусь у тому місці дуже високо є ґрунтові води. Причину цього ми не можем встановити — скільки не пробували. Виділено було 250 тисяч гривень. Думали, що ми щось зробимо. Але в зв’язку з тим, що не були гарантовані вчасні проплати казначейством, ні один підрядник не хотів вчасно братися за роботи”, — каже начальник відділу освіти Червоноградської міської ради.

За словами керівника відділу освіти, гроші залишилися в бюджеті. Освітяни замовили комплексну експертизу, щоб з’ясувати причину підтоплень.

“Спеціалізована львівська установа готова зробити нам геологічне дослідження, встановити причини і дати рекомендації, що робити далі. Місто готове виділити гроші через резерв, через бюджет. Проблем в грошах нема. Проблема – не знаємо, що робити”, — каже начальник відділу освіти Червоноградської міської ради Ігор Гомонко.

На Львівщини затопило шкільне укриття

начальник відділу освіти Червоноградської міської ради Ігор Гомонко. Фото: Суспільне Львів

Подальші рішення ухвалюватимуть після результатів експертизи. У гімназії планують відновити очне навчання для всіх учнів найближчим часом для цього підшуковують найближчі укриття неподалік.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Понад 700 шкіл на Львівщині мають доступ до інтернету в укриттях


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин