Суспільне мовлення

Американка українського походження переїхала в Україну і викладає у Львівському ВНЗ

Викладачка українського походження зі Сполучених Штатів Ірена Даниш вирішила назавжди повернутися до України. У Львові вона стала волонтеркою благодійної організації. Про життя в Україні жінка розповіла Суспільному.

Ірена Даниш народилася у Сполучених Штатах у родині емігрантів. В Америці вона працювала викладачем. Згодом почала навчати англійської людей у різних країнах. У березні 2022 року Ірена залишила Сіетл та переїхала до Львова.

“Мені взагалі не було страшно. Тому що я багато років працювала в міжнародних гуманітарних організаціях. Я просто зрозуміла, що у Львові є більш безпечно. Я більше журилася за ті тривоги, чи я буду спати вночі”, — каже волонтерка Ірена Даниш.

Фото: Суспільне Львів

У Львові жінка продовжила викладацьку діяльність в одному із ВНЗ. А разом з тим є волонтеркою благодійної організації — працює з молоддю та навчає українців, як бути активними в суспільстві.

“Я перше робила тренінги про написання грантів. Тепер ми починаємо нову програму — “Громадянська просвіта”. Я дуже величезний прихильник того, що треба впливати на нашу державу, на наш уряд. Треба брати участь, як активні громадяни”, — розповідає Ірена Даниш.

Вперше до України Ірена приїхала у 2003 році. Відтоді, каже, країна зазнала змін.

“Багато змінилося, багато! По-перше, дуже багато людей говорять англійською. А молодь — виросла нова генерація, яка живе, як європейці, які хочуть бачити світ, хочуть вчитися, вже звикли до свободи слова. Україна насправді дуже швидко розвивається. Люди просто це, може, не бачать, бо живуть тут”, — каже Ірена Даниш.

Американка українського походження викладає у Львівському ВНЗ

Фото: Суспільне Львів

За словами Ірени Даниш, вона відчуває себе не лише американкою, а й українкою.

“Я думаю, коли твої батьки є біженці і ти маєш дві культури, тоді починаєш себе почувати добре. Бо ти вже любиш різні культури. Я хотіла все одно приїхати назад, жити в Україні. Я планую тут жити більшість року кожен рік”, — каже Ірена Даниш.

Читайте також

Американець створив у Львові “Стіну пам’яті” про людей, які загинули через напад Росії

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Британський мандрівник Том Пейдж приїхав до Львова, щоб розповісти про життя українців


Джерело: Суспільне мовлення України