Суспільне мовлення

Альтернатива пластиковим пакетам. У Львові виготовляють екоторби зі старих речей

У Львові Громадська ініціатива “Платформа усвідомленого споживання” та перший продовольчий банк в Україні “Тарілка” започаткували проєкт з пошиття екоторбинок. Їх виготовляють із вторинного текстилю — старого одягу з натуральних тканин. У планах в команди — соціальне підприємство. Готові торбинки використовуватимуть для формування продовольчих наборів для потребуючих. Про це Суспільному повідомила співзасновниця ГО “Тарілка” Анастасія Слюсаренко.

Екоторбинки з вторинного текстилю шиють на базі громадської організації “Тарілка”.

“Для торбинок ми зробили лекало. Наразі я малюю все поштучно, бо все в процесі. Тоді я вирізаю і зшиваю”, — каже швачка Олена Тудосе.

Там виготовляють екоторби з простирадл, спідниць, сорочок та іншого старого одягу. Тож львів’ян просять приносити не потрібні їм тканини, а також одяг.

“Це має бути натуральна тканина і бажано, щоб площа її була велика, щоб можна було перекроїти, вирізати і пошити торбинку. До неї ще доробляються ручки і можна використовувати”, — каже співзасновниця ГО “Тарілка” Анастасія Слюсаренко.

Екоторби виготовляють зі старого одягу: спідниць, простирадл, сорочок. Суспільне Львів

В такі екоторбинки громадська організація пакуватиме продукти для потребуючих.

“М Люди зазвичай приходять зі своїми торбами, візочками, але буває, що хтось забув. То щоб не користуватися пластиковим пакетом, ми будемо мати таку альтернативу. І оскільки в планах відкрити соціальне підприємство, будемо пробувати за благодійний внесок реалізувати таку торбинку і отримувати кошти. Зокрема, на пальне, щоб наш автомобіль міг збирати продукти, оплату комунальних послуг, щоб банк їжі міг функціонувати”, — каже Анастасія Слюсаренко.

Співзасновниця ГО "Тарілка" Анастасія Слюсаренко розповідає про плани відкрити соціальне підприємство

Співзасновниця ГО “Тарілка” Анастасія Слюсаренко розповідає про плани відкрити соціальне підприємство. Суспільне Львів

Організація “Тарілка” почала працювати як банк їжі минулого року. Там люди, які цього потребують, можуть безкоштовно отримати їжу. Це продукти, термін придатності яких завершується. Їх збирають з магазинів, ресторанів та кафе.

“Ми видаємо по 40 продуктових наборів, але це не є хаотичний процес. Ми ведемо реєстр потребуючих. Таким чином в нашій базі зараз є понад 4 тисячі потребуючих. Це є люди пенсійного віку, багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю”, — додає співзасновниця ГО “Тарілка”.

З початком війни “Тарілка” почала формувати продуктові набори і для інших регіонів України, зокрема прифронтових.

“Макарони, цукор, олія, крупи, консерва – це м’ясо свинини, буває ще куряче, шоколадки, зубні пасти, щітки, прокладки, сіль, мило”, — каже адміністраторка громадської організації Марта Регуш.

Продукти і найнеобхідніші речі, які відправляють в інші регіони, купляють за гроші благодійників. Таких наборів організація відправила вже більше як три тисячі.

Читайте також

“Тарілка”: як у Львові працює перший український банк їжі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині облаштували понад 130 стаціонарних пунктів обігріву


Джерело: Суспільне мовлення України