Суспільне мовлення

Адвокати президента УАФ Павелка заявили, що справа, розпочата проти нього — замовна

Адвокати президента Української асоціації футболу (УАФ) Андрія Павелка, якого підозрюють у причетності до фінансових махінацій з будівництвом заводу з виготовлення штучної трави для футбольних полів, назвали справу замовною.

Про це захисники Андрія Павелка заявили на пресконференції у Києві, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Зокрема, партнер юридичної компанії Miller, керівник практики WCC, Олексій Носов розповів, що справа з 2018-го року була зареєстрована в НАБУ. Антикорупційне бюро розслідувало її три роки й про підозру не повідомляло.

Потім підслідність була змінена на Головне слідче управління Нацполіції України через відсутність доказів вчинення злочину. Своєю чергою Головне слідче управління розслідувало цю справу ще два роки, після чого повідомило Павелку про підозру

Павелку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави. Пізніше, у зв’язку з неефективністю головного слідчого управління дана справа була передана до Львівського райвідділу і там Андрію Павелку обрали запобіжний у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави. На думку захисників, це суперечить вимогам закону.

“З боку Андрія Павелка не було порушень заходів, призначених судом. Всі ті обставини, на які посилався Львівський суд, вони — надумані. На кшталт перебування в одній будівлі з іншим підозрюваним у цій справі, що не є підставою для зміни запобіжного заходу”, — сказав Олексій Носов.

За його словами, до справи причетні фігуранти розслідування “Батальйон Монако”.

“Ще з 2017 року був конфлікт за крісло президента УАФ, сторони цього конфлікту в тому ж числі представники так званого “Батальйону Монако”. Саме тому, коли ми дізналися, що справу передали у Львів і там одразу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, ми вступилися в цю справу, щоб на інституційному рівні не дозволити, щоб державні інституції фактично були використані в руках конкретних людей, яким це може бути вигідно”, — наголосив Носов.

Колега Олексія Носова, Денис Бугай, додав, що розслідування проти Андрія Павелка розпочали п’ять років тому, аби прибрати його як конкурента на виборах до УЄФА.

“Особи, які тоді намагалися його дискредитувати скористалися ідеєю, яку реалізувала УАФ: побудову заводу для виготовлення штучного покриття. Цей завод було побудовано, він ефективно функціонував, виробляв траву найвищої якості. На цьому заводі навіть був голова УЄФА, і дав найкращі коментарі щодо того, яка технологія на цьому заводі була застосована. Але справу було розпочато. Вели справу НАБУ і САП, бо Павелко на той час був народним депутатом, головою бюджетного комітету”, — сказав Бугай.

За словами адвоката, через три роки після розслідування у справі змінили підслідність, тобто НАБУ встановило відсутність складу злочину. А в листопаді минулого року за справу взялися знову через вибори до УЄФА та на посаду президента УАФ.

“Побудова заводу складний процес, він будувався з декілька складових, які вироблялися в різних країнах, щоб їх зібрати разом, щоб його налагодити, щоб навчити персонал — для цього залучили компанію “СДТ”. Її представники 17 разів приїжджали в Україну, забезпечили контактами фірм, які виробляють це обладнання і як це обладнання об’єднати разом, щоб завод запрацював. Компанія виконала свою роботу, підписала багато сторінок звіту про виконання робіт, всі ці документи є в матеріалах слідства. Завод працює”, — сказав Денис Бугай.

Також Бугай розповів, що компанію “СДТ” УАФ рекомендував “Політан”, яки є світовим лідером з виробництва штучного покриття для полів. Водночас адвокат заперечив, що компанія контролюється посадовцями УАФ.

“Частина передоплати, яка була здійснена УАФ на компанію “СДТ” була використана для погашення заборгованості, яка виникла в УАФ перед відомим арбітром П‘єрлуїджі Колліна. Чому платіж був з компанії “СДТ”? Необхідно було платити у валюті, а її неможливо було купувати в достатній кількості. Була передоплата на “СДТ”, тому попросили компанію в рамках партнерських відносин здійснити цей платіж на П‘єрлуїджі Колліна”, — сказав Денис Бугай.

Він зазначив, що суму, яку перерахували на рахунок на П‘єрлуїджі Колліна слідство і вважає вкраденою.

“Якраз оцю суму слідство вважає вкраденим. Гроші офіційно зайшли на рахунок П‘єрлуїджі Колліна. Документи є в слідства, НАБУ. Слідство ховає ці документи, не показує суду і стверджує, начебто ці гроші були вкрадені. Це неправда”, — сказав адвокат і додав, що слідство використовує підроблені документи.

“Слідство використовує підроблені документи, кажуть, що зламали електронну пошту, яка нібито належить посадовцям УАФ. Це не їх електронні адреси. По-друге, не було жодного зламу. Слідство звантажило файли, дані, з файлообмінника, де розмістилося начебто листування посадовців УАФ і видає їх за доказ. Вони не приносять в суд документи, які б підтверджували проведення негласних слідчих дій”, — підкреслив Денис Бугай.

До того ж за словами Бугая, у даній справі відсутній потерпілий. Оскільки кошти, які УАФ використала на будівництво заводу — це її власні гроші від трансляцій та партнерів.

“Там немає коштів ні УЄФА, ні ФІФА, ні тим більше бюджетних грошей. За всі роки, від коли Павелко очолює УАФ, асоціація не отримувала жодних коштів з державного чи місцевого бюджету”, — зазначив Денис Бугай.

Що відомо про справу Андрія Павелка

Арешт Павелка стосується справи будівництва заводу з виробництва штучної трави, яке було відкрито ще у 2019 році. Президента УАФ звинувачують у розкраданні коштів.

У січні 2023 року Павелко дав спеціальну пресконференцію щодо звинувачень проти нього, назвавши їх “безперспективними та штучними”.

В УАФ реагували на попередні клопотання проти відсторонення Павелка від посади, назвавши їх “протиправними”. Та посилалися на статути ФІФА та УЄФА: у середині грудня УАФ отримала листа від міжнародних футбольних організацій щодо необхідності дотримуватися “принципу невтручання третіх сторін в управління своїми справами”, за що ризикувала втратити членство.

Крім Андрія Павелка, раніше Шевченківський районний суд Києва також відсторонював від посади генерального секретаря УАФ Юрія Запісоцького.

Українську асоціацію футболу (на той час — Федерацію футболу України) Павелко очолив у 2015 році. На посаді він змінив Анатолія Конькова, що керував організацією у 2012-2015 роках.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У квітні 2023 року Андрія Павелка було переобрано на 4-річний термін у виконавчий комітет УЄФА.


Джерело: Суспільне мовлення України