Суспільне мовлення

Адаптовані під потреби людей з інвалідністю: в Укрзалізниці показали нові вагони

Укрзалізниця отримала 15 нових пасажирських вагонів. Вони призначені для перевезення пасажирів з інвалідністю. Зокрема, вагони адаптовані під потреби людей, які пересуваються на візках, та для незрячих. Кілька таких вагонів курсуватимуть у складі потягів, що вирушають зі Львова.

Ярослав Грибальський координує програму “Безбар’єрна Україна”. Каже, що й сам подавав пропозиції до Укрзалізниці, як адаптувати вагони під потреби людей з інвалідністю.

“Дуже добре, що в цьому купе, окрім сидіння для супроводжуючого, ще є відкидна полиця. В попередніх вагонах того не було. І також можуть тут фіксуватися візки. Тут людина сама собі може дати раду”, — каже координатор програми “Безбар’єрна Україна” Ярослав Грибальський.

Координатор програми “Безбар’єрна Україна” Ярослав Грибальський. Фото: Суспільне Львів

Водночас, за словами Ярослава Грибальського, коридор у вагоні трохи завузький. Тож пасажирам доведеться пересідати зі свого візка в інший, який надає Укрзалізниця. У самому купе може їхати дві людини з інвалідністю.

“У цьому купе може розміститись двоє пасажирів з візками. Є полиця для одного, щоб краще було, вона опускається. Якщо є два, то одну полицю можна опустити. Полиця дуже зручна для підіймання спинки з однієї сторони і з другої. Є виклик провідника. Є ще написи шрифтом Брайля”, — каже провідник Юрій Барило.

Адаптовані під потреби людей з інвалідністю: в Укрзалізниці показали нові вагони

Фото: Суспільне Львів

Інклюзивні вагони мають одне безбар’єрне купе. А також модернізовану вбиральню, адаптовану під потреби незрячих і людей на візках.

“По-перше, тут широкий прохід, щоб був нормальний заїзд. Шрифт для незрячих. Є тримач для милиць, тростин”, — каже начальник потягу Мирослав Дубик.

Адаптовані під потреби людей з інвалідністю: в Укрзалізниці показали нові вагони

Модернізована вбиральня у вагоні для людей з інвалідністю. Фото: Суспільне Львів

Вагони виготовили на Крюківському заводі. Укрзалізниця до цього вже мала 100 таких вагонів. А зараз надійшло ще 15, більш вдосконалених, каже начальник потяга Мирослав Дубик.

“На даний момент курсують два вагони на 91-му поїзді: Львів-Київ/Київ-Львів. А в подальшому має бути призначено по одному вагону на всіх поїздах”, — каже начальник потяга Мирослав Дубик.

Як повідомили у пресслужбі Укрзалізниці, інклюзивні вагони будуть у поїздах за вісімнадцятьма напрямками. А зі Львова такі потяги курсуватимуть не лише до Києва, а й до Одеси.

Читайте також

У Львові надрукували шрифтом Брайля та озвучили ще 360 книжок

У Львові стартував набір на курси водіння для людей з інвалідністю

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Поїзд Єднання”, що сполучає Ужгород та Краматорськ, зробив зупинку у Львові


Джерело: Суспільне мовлення України